Ulkoministeri Timo Soini. LEHTIKUVA / AKU HÄYRYNEN

”Vastenmielistä”, ”häpeäksi Suomelle” – Timo Soinia vaaditaan vaihtoon

Ulkoministeri iloitsee blogikirjoituksessaan Argentiinan senaatin päätöksestä olla laillistamatta aborttia.

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) blogikirjoitus herättää pahennusta sosiaalisessa mediassa. Soini muistelee kirjoituksessaan virkamatkaansa Argentiinaan maaliskuun lopulla.

– Hieno maa Argentiina. Paavi, on argentiinalainen, jota kuunnellaan ja arvostetaan laajasti. Sana painaa. Jalkapalloa, tangoa, kulttuuria, bisnesmahdollisuuksia, hyvä yhteistyökumppani kansainvälisessä politiikassa…, Soini listaa.

Soini kertoo katselleensa maaliskuulta valokuvia, joista huokui elämä.

– Eläköön elämä! Vahvempi kuin kuolema. Mitäkö olen mieltä sikäläisen Senaatin viimeöisestä päätöksestä, Soini kysyy ja vastaa kysymykseensä hymiöllä, joka lähettää suukon.

Argentiinan senaatti äänesti pitkän väittelyn päätteeksi abortin laillistamista vastaan.

Hallitusta vaaditaan tuomitsemaan ulkoministerin kannanotto

Sosiaalisessa mediassa Soinin tulkitaan ottaneen ulkoministerinä jälleen kantaa aborttia vastaan.

Vihreiden kansanedustajan Ozan Yanarin mielestä on vastenmielistä, että Timo Soini iloitsee siitä, että Argentiina hylkäsi lakiesityksen naisten aborttioikeudesta. Yanarin mielestä vielä pahempaa on kuitenkin hallituksen hiljaisuus, kun Soini esiintyy Suomen kantoja vastaan.

– Hän on ulkoministerimme, kasvomme maailmalla. Saa jo riittää, ministeri vaihtoon, Yanar vaatii Twitterissä.

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari puolestaan vaatii tiedotteessaan hallituksen miesjohtajia tuomitsemaan ulkoministerin kannanotot.

– On järkyttävää, että Suomen ulkopolitiikasta vastaava ministeri voi jatkuvasti käyttää asemaansa naisten oikeuksia vastaan ilman, että muiden hallituspuolueiden puheenjohtajat reagoivat lainkaan. Pidetäänkö naisten oikeuksien puolustamista niin pienenä asiana, ettei sen haluta antaa horjuttaa miesministereiden hyvää yhteishenkeä, Kari ihmettelee.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä Suomi ei voi uskottavasti edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia, kun ulkoministeri samaan aikaan lausuu tällaista.

Asiaan ovat ottaneet kantaa Twitterissä myös muun muassa Helsingin apulaiskaupunginjohtajat Nasima Razmyar (sd.) ja Sanna Vesikansa (vihr.). Razmyarin mielestä Soini aborttikantoineen on ”häpeäksi Suomelle”.

Toukokuussa Soini moitiskeli Irlannin aborttikiellon kumonnutta kansanäänestyksestä. Lisäksi kävi ilmi, että Soini oli virkamatkallaan osallistunut abortinvastaiseen mielenilmaukseen Kanadassa.

Tapaus käytiin läpi Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa, ja muun muassa valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) toivoi Soinilta ”lisää harkintaa” toimintaansa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolestaan piti Soinin toimintaa ”omituisena”.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt