Vastaamon tietomurto on Janne Sankelon mukaan digiajan suuronnettomuus. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Vastaamosta huolestuttiin: Ehkä vain jäävuoren huippu

Kokoomuksen kansanedustajan mukaan tietoturvaongelmiin on reagoitu hitaasti.

Kokoomuksen kansanedustaja Janne Sankelo kertoo Ilkka-Pohjalaisessa julkaistussa mielipidekirjoituksessa olevansa huolestunut suomalaisten tietoturvasta. Sankelon mukaan Vastaamon tietomurto voi pahimmassa tapauksessa olla vain ”jäävuoren huippu”.

Vastaamon tietomurrossa jopa kymmenien tuhansien ihmisten arkaluontoisia potilastietoja päätyi anonyymiin Tor-verkkoon. Murron onnistuminen on Sankelon mukaan osoitus siitä, että potilastietoja ei ole käsitelty asianmukaisesti.

– Tietoa on pimitetty ja tietoturvaongelmiin on reagoitu hitaasti, Sankelo kritisoi.

Vaikka Suomi onkin digitalisaation suurvalta, tietoturva-asioissa tapahtuu vielä monin paikoin lepsuilua. Sankelon mielestä olisikin tärkeää, että myös lainsäätäjä pyrkisi selvittämään, onko Suomen tietoturvalainsäädäntö ajan tasalla.

Nykyisen lainsäädännön mukaan esimerkiksi Vastaamon potilastietokanta kuului asiakastietolain B-luokkaan. Tämä mahdollisti sen, että potilastietoja sisältävän tietokannan valvonta oli ainoastaan organisaation oman kontrollin varassa.

Sankelo peräänkuuluttaakin sitä, että jokaista potilastietoja sisältävää tietokantaa tulisi valvoa säännöllisesti ulkopuolisen toimijan tarkastuksilla.

– Äkkiseltään ajateltuna on vaikea kuvitella tärkeämpää tietosuojan kohdetta, kuin arkaluontoiset potilastiedot, Sankelo huomauttaa.

Samanlaisia tietoturva-aukkoja saattaa Sankelon mukaan löytyä myös muiden toimijoiden järjestelmistä. Kyseessä on jopa kansalliseen turvallisuuteen vaikuttava kysymys, sillä vieraan vallan toimijat voisivat varmasti hyötyä laajasta, kansalaisten potilastietoja sisältävästä tietokannasta.

– Lainsäätäjien on reagoitava uhkiin viivyttelemättä ja uudet tietoturvatragediat on estettävä, Sankelo tiivistää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt