X
SULJE MAINOS
Sote-alalle vaaditaan vientialat ylittäviä palkankorotuksia. LEHTIKUVA/ANNI REENPÄÄ

Varoitus kunnille: Teollisuusliiton korotus olisi miljardin kuluerä

SDP:n kansanedustaja Aki Lindenin mukaan sote-alalla summa vastaa yhtä kuntaveroprosenttia.

SDP:n kansanedustaja Aki Linden varoittaa yhteisöpalvelu Twitterissä, että teknologiateollisuuden tasoa vastaavat palkankorotukset saattaisivat sosiaali- ja terveysalalla merkitä kunnille yli miljardin kuluerää. Linden toimi ennen valintaansa kansanedustajaksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajana.

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus sopivat aikaisemmin tällä viikolla, että teknologiateollisuudessa palkat nousevat kahden vuoden aikana yhteensä 3,3 prosenttia.

Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestöt Tehy ja Super vaativat aikaisemmin syksyllä jäsenilleen vientialojen sopimuksen ylittäviä palkankorotuksia.

Järjestöt ehdottivat tuolloin erityistä tasa-arvo-ohjelmaa, jossa valtio panostaisi 10 vuoden ajan aluksi 100 miljoonaa, myöhemmin 150 miljoonaa vuodessa naisvaltaisen alan 1,8 prosenttiyksikön palkankorotuksiin yli miesvaltaisten vientialojen korotustason.

Lindenin laskelmien mukaan teknologiateollisuutta vastaava korotus tarkoittaisi kunnille merkittävää lisäkulua.

– Teollisuusliiton sopimus (3,3%+1,5%) tarkoittaisi kunta-alan palkkasummassa (22 Mrd€) yksi miljardi euroa, joka vastaa yhtä kuntaveroprosenttia. Kunnat ovat kuralla. Julkisen palvelun työntekijöillä on laaja kannatus vähintään saman tason palkankorotuksille. Kevät tulossa, Linden kirjoittaa.

Kuntien sopimusneuvotteluista odotetaan haastavia. Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen on vedonnut maltillisten korotusten puolesta kunta-alalla.

Työvaltaisella toimialalla työvoimakustannusten osuus kuntien toimintamenoista on Jalosen mukaan yli puolet. Kuluvana vuonna työvoiman vähentämistarkoituksessa käytyjä yt-neuvotteluita on käynyt tai käy parhaillaan noin 50 kuntatyönantajaa.

– Kuntatalouden ja työllisyyden kannalta on välttämätöntä, että sopimuskorotukset ovat maltillisia, Jalonen sanoi syksyllä Kuntatyönantajatlehdessä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt