Omakotitaloja Helsingissä. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Vanhojen omakotitalojen myynti kasvoi Espoossa 114 prosenttia

Huoneistokeskuksen mukaan erityisesti omakotitalokauppa käy kuumana.

Maaliskuussa vanhoja asuntoja myytiin maanlaajuisesti 28,8 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Pääkaupunkiseudulla tehtiin kauppoja 28,6 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Muualla Suomessa kauppamäärät nousivat 28,9 prosenttia.

– Maaliskuussa Helsingissä tehtiin vanhojen asuntojen kauppoja 31,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Espoossa kauppamäärät nousivat edellisvuoden maaliskuuhun verrattuna 28,4 prosenttia ja Vantaalla 18,2 prosenttia, kertoo Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius.

Vielä suurempia kasvulukuja nähtiin pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Tampereella vanhoja asuntoja myytiin maaliskuussa 42,9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Lahdessa puolestaan nähtiin 63,5 prosenttia nousua viime vuoden maaliskuuhun verrattuna. Porvoossa vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin peräti 77,3 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat Turussa (-4,0 %) ja Oulussa (-21,7 %).

Omakotitaloille kysyntää suurimmissa kaupungeissa

Omakotitalokauppoja tehtiin Suomessa maaliskuussa 19 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten maaliskuussa.

– Omakotitalokauppa kävi erityisen kiivaana Espoossa, jossa vanhoja omakotitaloja myytiin maaliskuussa peräti 114 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Helsingissä kasvua viime vuoden maaliskuuhun oli 25 prosenttia, Turussa 43 prosenttia ja Tampereella 52 prosenttia, Salenius sanoo.

Hänen mukaansa eniten kiinnostusta on uudehkoihin, hyväkuntoisiin omakotitaloihin, joihin ei tarvitse ryhtyä tekemään isompia remontteja.

– Tällä hetkellä kysyntää on kuitenkin aivan tavallisille omakotitaloille pääkaupunkiseudulla esimerkiksi Espoon Mankkaalla, Helsingin Myllypurossa ja Vantaan Korsossa sekä hiukan kauempana esimerkiksi Järvenpäässä. Näillä alueilla kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, Salenius kertoo.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella kovin kysyntä kohdistuu 2000- ja 2010-luvuilla valmistuneisiin omakotitaloihin, mutta myös hyvin pidetyt ja remontoidut vanhemmat talot myyvät hyvin.

Kaupunkien välillä on selkeät erot omakotitalojen keskihinnoissa. Tammi-maaliskuussa Espoossa vanha omakotitalo maksoi keskimäärin 611 000 euroa, Helsingissä 526 000 euroa ja Vantaalla 393 000 euroa. Tampereella vanha omakotitalo vaihtoi omistajaa keskimäärin 344 000 eurolla ja Turussa 280 000 eurolla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt