Hallitus neuvotteli lisätalousarviosta tiistaina. / Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia

Valtio velkaantuu ennakoitua vähemmän

Vuoden toisessa lisätalousarviossa ohjataan lisää määrärahoja erityisesti ohjelmistoalan koulutukseen.

Hallitus on päättänyt vuoden 2018 toisesta lisätalousarvioesityksestä, joka on määrä antaa eduskunnan käsittelyyn tämän viikon torstaina.

Valtion nettolainanotto on kuluvana vuonna noin 1,2 miljardia euroa, eli huomattavasti alkuperäistä 3,1 miljardin euron arviota vähemmän.

Vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa nettolainanottotarve pieneni 1,3 mrd. eurolla pääasiassa Suomen Vientiluotto Oy:n ennenaikaisten lainojen takaisinmaksujen vuoksi. Nyt tuloja oli 463 miljoonaa euroa ennakoitua enemmän ja menoja 22 miljoonaa euroa vähemmän.

Valtionvelan määrä vuoden lopussa on noin 107 miljardia euroa eli noin 46 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Hallitus päätti ohjata 40 miljoonaa euroa lisärahoitusta lyhytkestoiseen ja nopeavaikutteiseen koulutukseen. Korkeakouluille on tiedossa 10 miljoonaa euroa ohjelmistoalan työvoimapulan helpottamiseksi. Määrärahan puitteissa koulutusta voitaisiin tarjota 1 600–2 400 henkilölle.

Osaavan työvoiman puute heikentää tällä hetkellä ohjelmisto- ja ICT-palvelualan kasvumahdollisuuksia. Pulaa on erityisesti sovelluskehittäjistä, sovellussuunnittelijoista, web-ammattilaisista ja koodareista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt