Kiina luopui yhden lapsen politiikasta vuonna 2015. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Valtio vaatii kiinalaisia tekemään enemmän lapsia

Kiinan hallitus kehottaa kansaa tekemään lapsia ”valtiota varten”.

Yhden lapsen politiikasta luopuminen ei ole räjäyttänyt Kiinan väestöä kasvuun ja maailman väkirikkaimmassa maassa kärsitään syntyvyyden laskusta.

BBC:n mukaan tilannetta pidetään Kiinassa suoranaisena kriisinä. Valtiollisessa propagandassa kansalaisia on alettu kehottaa ”hankkimaan lapsia valtiota varten”. Kiinan kommunistisen puolueen virallinen lehti taas julisti syksyllä, ettei lasten hankinta ole vain perheasia vaan myös ”kansakunnan asia”. Kriitikot pitävät kehotuksia tunkeiluna.

Kiina luopui yhden lapsen politiikasta vuonna 2015 ja siirtyi kahden lapsen sääntöön. Tästä huolimatta syntyvyys ei ole pahemmin noussut. Kiinan hallitus on pyöritellyt ratkaisuna muun muassa pidempiä äitiyslomia, ja rahapalkkioita tai verohelpotuksia toisen lapsen hankkiville. Jopa luopumista kahden lapsen politiikasta on ehdotettu.

Kiinan väestöennusteet näyttävät synkiltä. Lapsia syntyi vuonna 2017 hieman yli 17 miljoonaa ja väestö kasvoi 1,3 miljoonalla hengellä. Lapsia syntyi kuitenkin puoli miljoonaa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kymmenen vuoden päästä lapsia ennustetaan syntyvän enää kahdeksan miljoonaa vuodessa. 23-30-vuotiaiden naisten osuus väestöstä laskee kymmenessä puolestaan peräti 40 prosentilla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt