Verkkouutiset

Kommunistipuolueen kampanjointia Moskovassa. LEHTIKUVA / AFP Yuri Kadobnov

Vaalit paljastavat kahtiajaon Kremlissä – Tämä voi horjuttaa Vladimir Putinia

Venäjän presidentin tukipuolueen kohtalosta käydään tutkijan mukaan rajua kamppailua kulissien takana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kremlin valtaeliitin keskinäiset jännitteet ovat venäläistutkija Tatiana Stanovajan mukaan lisääntyneet parhaillaan käytävien duuman vaalien alla. Yhdeksi keskeisimmistä kiistakysymyksistä R.Politik-tutkimusyhtiötä johtava Stanovaja nimeää Yhtenäinen Venäjä -valtapuolueen tulevan aseman.

Presidentti Vladimir Putinin taakse ryhmittynyt puolue on hänen mukaansa kärsinyt vakavia mainevaurioita ajamiensa epäsuosittujen uudistusten, kuten eläkeiän noston, ja Dmitri Medvedevin kaltaisten ryvettyneiden avainpoliitikkojensa takia. Vaikka Yhtenäinen Venäjä on ilmeisesti parhaat päivänsä jo nähnyt, jotkut pitävät sitä edelleen putinistisen valtarakennelman korvaamattomana osana.

– Tätä näkökantaa eivät edusta vain puolueen johtohahmot, kuten puoluesihteeri Andrei Turtšak, Medvedev ja puolustusministeri Sergei Šoigu, vaan myös konservatiiviset piirit yleisesti siksi, että mikä tahansa muutos voi niiden mielestä aiheuttaa epävakautta ja otteen kirpoamista. Myös turvallisuuspalvelut katsovat, että mitä tiukempi hallinto, sitä parempi, Stanovaja sanoo Moskovan Carnegie-keskuksen julkaisemassa artikkelissa.

Tämän näkemyksen kannattajat haluavat hänen mukaansa ponnistella kaikin mahdollisin tavoin varmistaakseen Yhtenäiselle Venäjälle niin näyttävän vaalivoiton, että sen ylivalta-asemaa ei voida kyseenalaistaa.

Kilpailevan ryhmittymän edustajat lähtevät Stanovajan mukaan siitä, että Yhtenäisen Venäjän tulevaisuus on epävarma. Puolue ei ole kyennyt uudistumaan eikä sen vuodesta 2018 jatkunutta kannatuksen laskua ole onnistuttu yrityksistä huolimatta pysäyttämään, he muistuttavat.

Presidentti Putin on Stanovajan mukaan mitä ilmeisimmin Yhtenäisen Venäjän säilyttämisen takana, sillä kaikista muutoksista maan poliittisessa kentässä on tullut hänelle epämieluisia.

– Ollaan tilanteessa, jossa johtaja ei halua muuttaa mitään ja kuvittelee kunniakkaan tulevaisuuden olevan käsillä, kun taas merkittävä osa eliitistä pitää status quota yhä epämukavampana ja ongelmallisempana. On kuin elettäisiin rakennuksessa, jonka perustukset ovat rapautumassa: Omistaja ei halua kuunnella, mutta asukkaat alkavat panikoida ja etsiä ratkaisua, hän sanoo.

– Valtapuolueen hidas eroosio hallinnon keskeisenä pilarina on omiaan kärjistämään tulevaisuuteen liittyviä pelkoja ja – mikä mielenkiintoisinta – nakertaa Putinin roolia johtavana kovan linjan edustajana ja vakauden takuumiehenä, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)