Uusi painos Hitlerin Mein Kampfista myytiin loppuun hetkessä

Uusi painos natsidiktaattori Adolf Hitlerin Mein Kampf -teoksesta myytiin loppuun viikossa Saksassa.

Kyseessä on 1948-sivuinen historioitsijoiden kommentein varustama versio. Kirjaa tilattiin ennakkoon 15 000 kappaletta, kun sen painosmääräksi kaavailtiin 4000. Edes korkea 59 euron hinta ei vaikuttanut ostoinnokkuuteen, kertoo brittilehti The Independent.

Adolf Hitler saneli teoksensa Rudolf Hessille Landsbergin vankilassa 1924, jonne tuleva diktaattori tuomittiin vuoden 1923 vallankaappausyrityksestä. Ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 1925.

Eepoksessaan Hitler hahmottelee natsi-ideologiaansa sekä kuvaa sangen tarkasti, mitä aikoo tehdä päästyään valtaan. Muun muassa juutalaisten kansanmurha on teoksessa jo hahmolla.

Uutuuspainos julkaistiin Saksassa sen jälkeen, kun sen tekijänoikeus oli kulunut umpeen. Saksassa se on 70 vuotta kirjoittajan kuolemasta. Liittoutuneet luovuttivat kirjan tekijänoikeudet Baijerin osavaltiolle vuonna 1945. Baijeri kielsi kirjan julkaisemisen Saksassa.

Tekijänoikeuden umpeuduttua kirjan voi julkaista kuka tahansa. Niinpä Baijeri halusi julkaista siitä historioitsijoiden nootittaman version, ennen kuin esimerkiksi uusnatsit painattaisivat siitä uuden laitoksen.

Alkuun kirja ei ollut mikään myyntimenestys, mutta Hitlerin valtaannousun 1933 ja vuoden 1939 välillä sitä myytiin 5,2 miljoonaa kappaletta.

Hitler saneli vuonna 1928 natsikustantaja Max Amannille Mein Kampfin jatko-osan (Zweites Buch), jota ei julkaistu hänen elinaikanaan. Teoksessa hän tarkensi näkemyksiään muun muassa maailmanpolitiikasta.

Kommentit