Saatavuusharkinta koskee käytännössä duunareita EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

USU: Työnantajien tarve kaukomaiden työntekijöille lisääntynyt

Saatavuusharkintaa vaativat oleskelulupapäätökset ovat kasvussa.

Työnantajien tarve ulkomaisille saatavuusharkinnan kohteeksi joutuville työntekijöille on kasvanut tänä vuonna selvästi, kertoo Etelä-Suomen Sanomat Uutissuomalaisen jutussa.

Maahanmuuttovirasto Migri teki tammi–elokuussa 6 620 työntekijän oleskelulupapäätöstä. Nämä edellyttävät TE-toimiston osapäätöstä, johon sisältyy usein saatavuusharkinta.

Päätösten määrä kasvoi kolmanneksen verrattuna vastaavaan aikaan muutamana viime vuonna. Luku ei sisällä kausityöntekijöitä.

– Nyt on selvästi ollut enemmän tarvetta hakea työvoimaa ulkomailta, tulkitsee tulosalueen johtaja Marja Toivonen Migristä.

llitus tavoittelee 75 prosentin työllisyysastetta, mikä edellyttää myös työperäisen maahanmuuton lisäämistä.

Saatavuusharkinta koskee käytännössä EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevia työntekijöitä eli duunareita. Heidän työlupansa edellyttävät muun muassa, että tekijää ei löydy kohtuullisessa ajassa lähempää. Paikalliset ely-keskukset ovat vapauttaneet tiettyjä aloja harkinnasta työvoimapulan takia.

Työntekijän oleskelulupia myönnetään vuosittain noin 6 000. Se saattaa päteä tänäkin vuonna, sillä kielteisen päätösten osuus on sekin kasvussa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt