X
SULJE MAINOS
Muutos lisäisi vaalirahoituksen avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

USU: Isompien vaalilainojen antajien nimet saatetaan julkistaa

Parlamentaarinen vaalityöryhmä kannattaa asiaa yksimielisesti.

Uutissuomalaisen mukaan parlamentaarinen vaalityöryhmä aikoo esittää, että valittujen ja varasijalle päässeiden täytyy julkistaa niiden nimet, jotka ovat kuntavaaleissa lainanneet kampanjalle vähintään 800 euroa ja muissa vaaleissa vähintään 1 500 euroa.

Jos laina on rahoituslaitokselta, tiedoksi riittäisi ylimalkaisesti pankkilaina. Nykylain mukaan lainoittajien nimiä ei tarvitse julkistaa.

– Se tarjoaa mahdollisuuden jättää kertomatta julkisuuteen kampanjaa suurella summalla rahoittaneen tahon, sanoo työryhmän puheenjohtaja, SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm Uutissuomalaiselle.

Lisäksi lainan avulla voidaan kiertää tuen antajan paljastaminen, koska laina voidaan vaikka antaa kokonaan anteeksi ilman ilmoitusvelvollisuutta, jos se tehdään vasta vaalikauden päätyttyä.

Muutos lisäisi vaalirahoituksen avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Lisäksi poistuisi motiivi muuttaa tukia jälkikäteen lainoiksi rahoittajan nimen piilottamiseksi.

Parlamentaarinen vaalityöryhmä on käsitellyt useita vaalirahoitusasioita. Työryhmän mukaan esimerkiksi kampanjakatolla, julkistettavan kampanjatuen alarajan laskemisella ja vaalirahoituksen ennakkoilmoitusten pakollisuudella ei ole etenemisedellytyksiä.

Mahdollisista muutoksista päättää lopulta eduskunta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt