X
SULJE MAINOS
Huoltovarmuuskeskuksen kyltti Helsingissä. / LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

USU: HVK-kiistan ministereistä useita kanteluita

Oikeusoppineen tekemän kantelun mukaan toimitusjohtajan eroamiseen saattoi liittyä painostusta.

Uutissuomalaisen mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ministereistä on tehty yhteensä neljä kantelua oikeuskanslerille ja eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Asia koskee Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimitusjohtaja Tomi Louneman eroamiseen liittyviä tapahtumia ja HVK:n kautta tehtyjä maskikauppoja. Lounema ilmoitti irtisanoutumisestaan keväällä 2020.

Kanteluiden kohteena ovat työministeri Tuula Haatainen (sd.), silloinen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Sanna Marin sekä työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

Toisessa oikeuskanslerille tehdyistä kanteluista pyydetään selvittämään, miksi hankinnat määrättiin HVK:lle, vaikka asia ei kuulunut sen toimialaan.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle tehdyistä kanteluista toisen on laatinut Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden yliopistonlehtori Matti Muukkonen, joka arvostelee ex-kansliapäällikkö Gustafssonin toimintaa.

– Mikäli havaitsette, että tarkastelu on syytä laajentaa myös pääministeri Sanna Marinin toimintaan, ilmoittanette siitä perustuslakivaliokunnalle, Matti Muukkonen kirjoittaa.

Hän toteaa perustuslain turvaavan jokaiselle henkilölle oikeuden olla tulematta erotetuksi ilman perusteltua syytä.

– Vaikka Lounema on faktisesti itse irtisanoutunut tehtävästä, on häntä mitä ilmeisemmin painostettu siihen pääministerin julkisen ilmoituksen ja kansliapäällikön soiton perusteella.

– Asiassa on syytä epäillä, että kyse on joko virka-aseman väärinkäytöstä tai virkavelvollisuuksien rikkomisesta, Muukkonen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt