Turpeen pääasiallinen energiakäyttö päättyy nykyennusteiden mukaan 2030-luvulla. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

USU: Enemmistö luopuisi turpeen poltosta

Professorin mukaan turpeen energiakäytön yhteiskunnallinen hyväksyntä on rapautunut.

Enemmistö suomalaisista kannattaa turpeen energiakäytön lopettamista.

Uutissuomalaisen Tietoykkösellä teettämän kyselyn mukaan 62 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Suomen pitäisi luopua turpeen käytöstä energialähteenä joko pitkällä aikavälillä tai pikaisella aikataululla.

Turpeen energiakäytön lopettamista vastustaa 18 prosenttia eli noin joka kuudes vastaaja.

– Tulos ei yllätä. Päällimmäinen tulkinta siitä mielestäni on, että turpeen energiakäytöllä on enää aika heikko yhteiskunnallinen hyväksyntä, Tampereen yliopiston ympäristöpolitiikan professori Pekka Jokinen toteaa.

Eniten turpeen polton lopettamista vastustavat perussuomalaisten (38 prosenttia) ja keskustan äänestäjät (29 prosenttia). Näissäkin puolueissa turpeen energiakäytön puolustajat ovat selvästi vähemmistönä.

Hallitusohjelman mukaan turpeen poltto vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. Turpeen pääasiallisen energiakäytön on määrä päättyä 2030-luvulla päästöoikeuksien hinnan noustessa, mutta turve säilyy huoltovarmuuspolttoaineena.

Turpeen energiakäytön vähentäminen voi muodostua haasteeksi energiateollisuudelle, sillä kaukolämmön tuotannossa käytetään yhä paljon turvetta seospolttoaineena eli yhdessä puun kanssa.

– Se tarkoittaa, että turve täytyy korvata jollakin. Ensin pitää tehdä investoinnit, että pystytään korvaamaan, ja sen jälkeen pitää korvata. Energiateollisuudessa pitkä tähtäin on 20 vuotta, koska investoinnit ovat niin isoja, turve- ja energiayhtiö Vapo Oy:n toimitusjohtaja Vesa Tempakka sanoo.

Verkossa toteutettuun kyselytutkimukseen osallistui yhteensä tuhat henkilöä aikavälillä 20.–23. elokuuta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt