USA:n ulkoministeri: Venäjän moka mahdollisti Syyrian kaasuiskun

Yhdysvaltain ulkoministeri kritisoi Venäjää kovin sanankääntein.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillersonin mukaan Venäjä ei onnistunut estämään Syyriaa tekemästä iskua siviilejä vastaan kemiallisin asein, kertoo BBC.

Venäjä sitoutui takaamaan vuonna 2013, että Syyrian kemialliset aseet tuhottaisiin. Tillersonin mukaan Venäjä epäonnistui tässä, ja se mahdollisti Syyrian tekemän hyökkäyksen

Syyrian Idlibissä tehtiin kymmeniä ihmisiä tappanut kaasuisku viime tiistaina. Yhdysvallat syyttää iskusta Syyrian hallintoa ja teki perjantaina ilmaiskun sen lentotukikohtaan.

G7-maiden ulkoministerit kokoontuvat Italiassa maanantaina ja tiistaina. Keskusteluissa pyritään löytämään keinoja Venäjän painostamiseksi. Venäjän halutaan ottavan etäisyyttä Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallintoon.

Tillerson matkustaa tiistaina Moskovaan tapaamaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovia. Venäjä on Syyrian hallituksen pääliittolainen.

Syyria on kiistänyt käyttäneensä kemiallisia aseita. Venäjän mukaan Yhdysvallat ei ole esittänyt todisteita siitä, että Syyrialla olisi kemiallisia aseita.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haleyn mukaan Syyrian hallinnon vaihdos on yksi Donald Trumpin hallinnon prioriteeteista. Muita prioriteetteja ovat Isisin voittaminen sekä Iranin vaikutuksen vähentäminen Syyriassa.

Venäjä, Iran ja muut Syyrian hallitusta tukevat joukot varoittavat, että Yhdysvaltojen ohjusisku Syyriaan on ylittänyt ”punaiset linjat” ja uudet hyökkäykset johtavat vastatoimiin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt