USA:n presidenttiä kuljettava Marine One -helikopteri 1996. LEHTIKUVA / bps / Rick Wilking REUTERS / USA

USA:n presidentti seuraajalleen: Arvaa mitä tapahtuu kun painan tätä nappia?

Presidentti saa helikopterin pihalleen kuudessa minuutissa.

National Security Archive on julkaissut dokumentteja myyttisestä ”jalkapallosta”, mustasta laukusta, joka seuraa sotilaan kantamana USA:n presidenttiä. Kriisien toimintaohjeita ja ydinaseiden laukaisukoodien osia sisältävää laukkua käsittelevistä tiedoista suuri osa on ollut 1950-luvulta asti salaisuusluokituksessa.

Eräs laukkua sivuava dokumentti on prikaatikenraali Andrew J. Goodpasterin muistio 25. tammikuuta 1961. Goodpaster oli tuolloin laukusta vastannut upseeri, joka oli läsnä, kun presidentti Dwight Eisenhower briefasi 19. tammikuuta 1961 virkaan tulossa ollutta seuraajaansa John F. Kennedyä.

Muistion mukaan laukussa oli ”olemassaolevia operationaalisia järjestelyjä ja valmisteluja jotta presidentti voi antaa suunnan hallinnolle ja kansakunnalle hätätilassa”. Goodpaster oli näyttänyt Kennedylle D-Minus -suunnitelman ja esitellyt dokumentteja, joilla kongressi voidaan kutsua erityisistuntoon, ottaa FBI:n toimistot käyttöön ja hyväksyä ydinaseiden käyttö.

Lyhyen muistion viimeinen kappale on kiintoisa. Siinä todettiin näin:

”Briefauksen aikana Eisenhower sanoi Kennedylle suunnilleen, että salkkua ’tulisi kantamaan huomaamaton mies, joka varjostaisi presidenttiä kaikkina hänen virkapäivinään’. Osoittaakseen Valkoisen talon kykyjä hätätilanteessa Eisenhower myöhemmin muisteli painaneensa nappia, sanoneensa ’lähettäkää kopteri’, ja kuudessa minuutissa ’helikopteri oli Oval Officeni ulkopuolella nurmikolla'”.

Presidentti George H. W. Bushin lenkillä 1992 oli mukana salkkua kantanut kanssajuoksija majuri Michelle D. Johnson. P34802-17, George H. W. Bush Presidential Library

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt