X
SULJE MAINOS
Kiinan uskotaan muuttuvan aiempaa aggressiivisemmaksi. LEHTIKUVA / HEIKO JUNGE

USA:n kenraali varoittaa: Kiinan hyökkäys Taiwaniin voi tapahtua pian

Presidentti Xi Jinping saattaa entisen Nato-komentajan mukaan ottaa suursodan riskin.

Kiinan ja Yhdysvaltojen ajautuminen sotilaalliseen konfliktiin Taiwanin vuoksi näyttää amerikkalaisarvioiden mukaan yhä todennäköisemmältä. Kyse voisi olla jopa vakavimmasta kansainvälisestä kriisistä sitten toisen maailmansodan.

– Olen varma, että olemme kineettisessä konfliktissa Kiinaa vastaan viiden vuoden kuluessa, Naton entinen Euroopan-joukkojen komentaja, kenraaliluutnantti Ben Hodges sanoo Washington Examiner -lehden julkaisemassa artikkelissa.

– Toivon olevani väärässä, mutta uskon, että seuraavien viiden vuoden aikana puhkeaa kineettinen konflikti – ohjuksia, sukellusveneitä, lentokoneita, ei niinkään maaoperaatioita. Se on yksinkertaisesti lähes vääjäämätöntä, Center for European Policy Analysis -ajatushautomossa nykyisin toimiva Hodges toteaa.

Joe Bidenin vaikea valinta

USA:n ja Britannian suhteellisen passiivinen linja suhteessa Hongkongin demokratialiikkeen tukahduttamiseen on hänen mukaansa saattanut rohkaista Kiinan kommunistijohtajaa Xi Jinpingiä entistä kovempiin otteisiin Taiwania vastaan.

Konfliktin uhkaa kasvattavat hänen mielestään niin Pekingin yhä uhmakkaammaksi käynyt retoriikka kuin sotilaallinen sapelinkalistelu Etelä-Kiinan merellä.

Presidentti Joe Bidenin hallinto saattaa siis joutua piankin ratkaisemaan, puolustaako Yhdysvallat aseellisesti Taiwanin koskemattomuutta vai tyytyykö se seuraamaan sivusta, kun kommunistinen Kiina saavuttaa koko Intian ja Tyynen valtameren alueen turvallisuustasapainoa horjuttavan voiton.

USA on Bidenin kaudella varoittanut Kiinan johtajaa Xi Jinpingiä mahdollisesta konfliktista ja sen vakavista seurauksista, mutta välttänyt edelleen täsmentämästä, millaisiin toimiin se Taiwanin puolesta ryhtyisi.

Jos tilanne kärjistyisi sodaksi, se laajenisi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston Intian ja Tyynen valtameren sektoria johtavan Kurt Campbellin mukaan nopeasti ja vahingoittaisi koko globaalia taloutta tavalla, jota tuskin kukaan kykenee ennustamaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt