USA:n erikoisjoukot vastaavat Isis-jihadistien tulitukseen Afganistanissa. Broken Tank/YouTube

USA:n kenraali: Kannustamme Talibania hyökkäämään ISIS:iä vastaan

Isis-K-järjestö on kärsinyt kovia tappiota Pohjois-Afganistanissa USA:n operaatioiden ja Talibanin hyökkäysten seurauksena.

Yhdysvallat on onnistunut kääntämään Talibanin ja Isis-K:n välisen kilpailun Afganistanissa edukseen, kertoo uutissivusto voanews.

– Taliban taistelee Isisiä vastaan, ja me kannustamme sitä, koska Isis on tuhottava, sanoo Yhdysvaltain Afganistanin joukkojen komentaja, kenraali John Nicholson.

Afganistanissa toimivat Isisin jihadistit on nimetty Khorasanin maakunnan mukaisesti Isis-K-järjestöksi. Jihadisteja alkoi virrata itäiseen Afganistaniin vuonna 2015, jolloin niin kutsuttu kalifaatti vielä menestyi sotilaallisesti Irakin ja Syyrian alueella.

Taliban ja Isis ovat toistensa kilpailijoita ja vihollisia Afganistanissa. Ääriliikkeet tekevät omia terrori-iskujaan siviileitä ja viranomaisia vastaan, mutta taistelevat myös keskenään.

Yhdysvaltain puolustushallinnon virkamiesten mukaan Isis-K-järjestö on kärsinyt kovia tappiota Pohjois-Afganistanissa USA:n operaatioiden ja Talibanin hyökkäysten seurauksena.

Taliban ilmoitti elokuussa, että kaikki pohjoiset maakunnat on puhdistettu Isis-K:n jihadisteista.

Noin 250 Isis-K:n jihadistia antautui hiljattain Afganistanin hallituksen joukoille hävittyään taistelun Talibanille maan pohjoisosissa.

USA:n puolustus- ja tiedusteluvirkailijat eivät vielä julista voittoa Isisistä, joka on toistuvasti onnistunut kokoamaan rivinsä uudelleen.

Tiedusteluviranomaisten mukaan Isisin vastaiset operaatiot ovat onnistuneet joillain alueilla, mutta terroristijärjestöllä on edelleen jalansija Afganistanissa.

Isis-K:lla kerrotaan olevan yli 1000 jihadistia, joista suurin osa oleskelee Nangarharin ja Kunarin maakunnissa Itä-Afganistanissa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt