Ismail Qaani. Hossein Zohrevand/Wikimedia Commons

USA varoittaa: Voimme tappaa myös Qassim Suleimanin seuraajan

Diplomaatin mukaan USA vastaa voimalla, jos amerikkalaisten tappaminen jatkuu.

Yhdysvallat ilmoittaa eliminoivansa surmatun iranilaisen sotilaskomentaja Qassim Suleimanin seuraajan, jos hän jatkaa amerikkalaisten tappamista, toteaa Yhdysvaltain Iranin-erityisedustaja Brian Hook uutissivusto Asharq al-Awsatille.

Iranin Quds-joukkojen komentaja Qassim Suleimani kuoli tammikuun alussa Yhdysvaltain lennokki-iskussa. Hänen seuraajakseen nimitettiin Ismail Qaani.

– Jos Qaani jatkaa edeltäjänsä tapaan amerikkalaisten tappamista, hän kokee saman kohtalon. Presidentti (Donald Trump) on tehnyt selväksi jo vuosien ajan, että kaikkiin Yhdysvaltain henkilöstöä tai intressejä vastaan kohdistuviin hyökkäyksiin vastataan päättäväisellä tavalla, Hook sanoo.

– Tämä ei ole uusi uhkaus. Uskon Iranin hallinnon ymmärtävän nyt, että he eivät voi hyökätä Amerikkaa vastaan milloin tahansa ilman seuraamuksia. Me saatamme Iranin ja sen tukemat sijaissotijat vastuuseen amerikkalaisiin tai Amerikan intresseihin kohdistuvista hyökkäyksistä.

Yhdysvallat surmasi Suleimanin 3. tammikuuta lennokki-iskulla Bagdadissa sen jälkeen, kun amerikkalainen siviilityöntekijä kuoli ja monia sotilaita loukkaantui Iranin tukeman asejoukon raketti-iskussa Kirkukin lähellä Irakin pohjoisosissa. Syksyn mittaan tehtiin myös muita raketti-iskuja Yhdysvaltain johtamaa koalitiota vastaan.

Iran vastasi lennokki-iskuun ampumalla ohjuksia amerikkalaisten käyttämiin tukikohtiin Irakissa, mutta kuolonuhreilta vältyttiin. Tämän jälkeen Iran ampui vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen jännittyneessä tilanteessa.

USA ja Iran kävivät sodan partaalla, mutta tilanne on nyt hieman rauhoittunut.

CIA:n entisen johtajan, kenraali (evp) David Petraeuksen mukaan Qassem Suleimani oli muun muassa vastuussa räjähteiden, ammusten ja muiden tarvikkeiden toimittamisesta yli 600 amerikkalaisen sekä lukemattomien liittolaismaiden sotilaiden henget vaatineisiin iskuihin yksin Irakissa. Verkkouutiset kertoo asiasta tässä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt