Verkkouutiset

David Petraeus. AFP/KAREN BLEIER/LEHTIKUVA

”Tämä oli merkittävämpää kuin Osama bin Ladenin kuolema”

Entisen CIA-johtaja David Petraeuksen mukaan Iranin hallinto on vaikeassa paikassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen vaikutusvaltaisen komentajan, kenraalimajuri Qassem Suleimanin surman tarkoituksena oli lähettää Iranin hallinnolle voimakas viesti siitä, ettei Yhdysvallat enää siedä provokaatioita, kenraali (evp) ja CIA:n entinen johtaja David Petraeus arvioi.

– Tämän toimen tärkeyttä on vaikea liioitella. Se on merkittävämpi kuin Osama bin Ladenin tai jopa (ISIS-johtaja Abu Bakr) al-Baghdadin surma, Yhdysvaltain joukkoja Irakissa ja Afganistanissa komentanut Petraeus toteaa Foreign Policyn haastattelussa.

– Suleimani toimi arkkitehtina ja komentajana Iranin pyrkimyksille ottaa haltuunsa niin kutsuttu shiialainen puolikuu, (alue) joka ulottuu Iranista Irakiin ja Syyrian läpi eteläiseen Libanoniin, hän jatkaa.

David Petraeuksen mukaan Qassem Suleimani oli muun muassa vastuussa räjähteiden, ammusten ja muiden tarvikkeiden toimittamisesta yli 600 amerikkalaisen sekä lukemattomien liittolaismaiden sotilaiden henget vaatineisiin iskuihin yksin Irakissa.

– Hänen kuolemansa merkitys on valtava.

Miksi nyt?

Sekä presidentti George W. Bushin että presidentti Barack Obaman hallinnot pohtivat tiettävästi Qassem Suleimanin surmaamista. Iskut jätettiin kuitenkin lopulta tekemättä. David Petraeuksen mukaan presidentti Donald Trump päätti nyt toimia näyttääkseen, ettei Yhdysvallat tule sallimaan jatkuvaa väkivaltaa.

– Raketti-iskuja tukikohtiimme, amerikkalaisurakoitsijan tappamista, iskuja laivoihin, lennokeihin – ilman mitään merkittävää vastausta, hän selvittää.

Petraeuksen mukaan verrattain vaisut vastaukset Iranin aiempiin toimiin ovat herättäneet oikeutettuja kysymyksiä Yhdysvaltojen pelotevaikutuksen sulamisesta. Vaikka kyse olikin entisen kenraalin mukaan myös puolustautumisesta Suleimanin suunnittelemia iskuja vastaan, pitää hän pelotevaikutusta merkittävämpänä syynä iskulle.

– Tämä oli vastaus amerikkalaisen urakoitsijan tappamiseen, amerikkalaisjoukkojen haavoittamiseen ja yksinkertaisesti käsitykseen siitä, mihin tämä voisi luisua, jos iranilaiset eivät tajua, ettei näin voi jatkaa.

Uhka Iranin hallinnolle

David Petraeuksen mukaan Iranin vastatoimet ovat kysymysmerkki. Hän muistuttaa maan olevan taloudellisesti ja sisäpoliittisesti vaikeassa tilanteessa.

– En näe iranilaisten asettuvan yhtään niin vahvasti hallinnon taakse kuin kymmeniä vuosia sitten Iranin ja Irakin sodan aikana. Ylimmän johtajan (Ajatollah Ali Khamenein) on pakko ottaa tämä huomioon, kun Iran pohtii mahdollista vastausta Yhdysvaltain toimiin.

– On mielenkiintoista nähdä yrittääkö Yhdysvallat viestiä Iranille diplomaattisesti, että ”seuraava liike voivat olla iskut öljyinfrastruktuurianne ja joukkojanne vastaan – mihin tämä päättyy?”, David Petraeus pohtii.

Hänen mukaansa kaikki osapuolet kärsivät, jos tilanne kärjistyy laajemmaksi sodaksi. Iranin johdon tilannetta hän pitää vaikeana.

– Ottaen huomioon taloustilanteen, merkittävät sisäiset levottomuudet ja hallinnon vastaiset mielenosoitukset, on Iranin kuitenkin oltava varsin huolissaan siitä, että kyseessä on ennennäkemätön ja todellinen uhka sen hallinnolle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)