X
SULJE MAINOS
Maapallolle pudonnut avaruusromu on peräisin Pitkä marssi 5B -raketista, jonka Kiina laukaisi huhtikuun lopussa. (Photo by STR / AFP) / - LEHTIKUVA / AFP

USA ojentaa Kiinaa maahan pudonneesta avaruusromusta

Osa kiinalaisesta raketista tippui eilen Intian valtamereen.

Kiinan avaruusraketista peräisin oleva kantoraketin runko-osan kappale putosi Intian valtamereen Malediivien länsipuolelle eilen lauantai-iltana. Avaruusromu on peräisin Kiinan huhtikuun lopulla avaruuteen lähettämästä Pitkä marssi 5B -raketista.

Yhdysvaltain liittohallituksen ilmailu- ja avaruushallintovirasto NASA on nyt ojentanut Kiinaa sen toimintaan liittyen, CNN uutisoi.

– Avaruusmatkailua harjoittavien valtioiden täytyy minimoida maan pinnalle palaavien avaruusobjektien riskit ihmisille ja omaisuudelle ja maksimoida näiden operaatioiden läpinäkyvyys, NASA:n johtaja Bill Nelson toteaa viraston nettisivuilla,

– Kiina ei täytä vastuullisuuteen liittyviä standardeja koskien avaruusromua.

Suurten avaruusromujen putoaminen maapallolle ei ole kovin tavallista. Yleensä sitä yritetään myös estää tapahtumasta erilaisilla tekniikoilla siten, että esimerkiksi niiden putoamissijainti olisi hallinnassa. Pienemmät avauruusromut usein myös palavat ilmakehässä ennen kuin ehtivät iskeytymään maahan tai mereen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt