X
SULJE MAINOS
Venäläinen Sputnik-rokote pakkauksessaan. LEHTIKUVA / AFP Olga Maltseva

Unkari alkaa valmistaa Sputnik-rokotetta

EU-lääkeviranomainen ei ole vielä hyväksynyt venäläistä rokotetta.

Unkari saa Venäjältä tarvittavan teknologian, jotta se voi aloittaa Sputnik V -koronarokotteen valmistamisen, sanoi Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó Moskovassa tänään torstaina, kertoo Politico. Hänen mukaansa sopimus on tehty poliittisten neuvottelujen lopputuloksena, ja se nostaa maiden välisen yhteistyön ”uudelle, korkeammalle tasolle”.

Unkari oli ensimmäinen maa, joka alkoi hankkia venäläistä Sputnik-rokotetta. Myöhemmin myös Tshekki ja Slovakia ovat tehneet sopimukset rokotehankinnoista. Euroopan lääkeviranomainen EMA ei ole vielä hyväksynyt Sputnikia.

Sopimuksen yksityiskohtia ei julkistettu. Tiedossa ei siten ole, millä tavoin tarvittava teknologia siirretään Venäjältä Unkariin. Maat sopivat asiasta tarkemmin kahdenvälisessä talouskomiteassaan, jossa puheenjohtajana toimii Venäjän terveysministeri.

Maailman terveysjärjestö WHO keskeytti syyskuussa Sputnikin lupaprosessin, koska tuotantotarkastuksessa paljastui useita valmistusrikkomuksia. Lancet-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Sputnik tuo 91,6 prosentin tehon koronavirusta vastaan.

Venäjä on ilmoittanut kehittäneensä myös Sputnikista kevytversion, jossa ihmiselle annetaan vain yksi rokoteannos. Rokotevalmistajan mukaan se tuo 70 prosentin suojan viruksen deltamuunnosta vastaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt