Verkkouutiset

Lisää viitteitä Venäjän ”pienistä vihreistä miehistä” Moldovassa

Moldovan vastavakoiluviraston johtaja Mihai Bălan vahvistaa aiemmin Ukrainasta kantautuneet tiedot Moldovassa paljastuneista venäläisistä värvääjistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan turvallisuusneuvoston tiedottaja Andrei Lysenko kertoi hiljattain Moldovan entiseltä sisäministeriltä George Cosovanilta saatuihin tietoihin viitaten, että maassa on niin kutsuttuja ”pieniä vihreitä miehiä”.

Nimitystä käytetään Venäjän etenkin Krimin niemimaalla käyttämistä tunnuksettomista joukoista.

Lysenkon mukaan pienet vihreät miehet värväävät paikallisia nuoria kumoukselliseen toimintaan.

Etelä-Moldovasta uskotaan lähteneen ainakin 500 miestä koulutettavaksi Venäjälle Rostoviin ja Moskovaan. Lysenko totesi, että värvätyille opetetaan muun muassa aseiden käyttöä ja propagandataktiikkaa.

”Kyse on Venäjän yrityksestä ruokkia epävakautta muuallakin kuin Ukrainassa”, Lysenko sanoi.

Moldovan vastavakoiluviraston päällikkö Mihai Bălan kommentoi tilannetta Radio Free Europelle perjantaina antamassaan haastattelussa.

Bălan ei maininnut Venäjää vaan puhui varovasti ulkomaalaisista. Hän totesi myös, että asiaa tutkitaan edelleen, eikä hän voi paljastaa yksityiskohtia.

Bălanin mukaan vastavakoiluviraston virkailijat ovat paljastaneet kansankiihottajia ja värvääjiä, jotka ovat vieneet Moldovan eteläosien asukkaita ”koulutettavaksi ulkomaille”.

”Olen huolestunut siitä, että tähän on sekaantunut korkeissa viroissa olevia tärkeitä ihmisiä Gaugausian autonomisen alueen hallinnossa”, Bălan totesi.

Gaugausia on Etelä-Moldovassa sijaitseva itsehallintoalue. Gaugasialla on läheiset suhteet Venäjään. Helmikuussa Gaugasiassa järjestettiin kansanäänestys siitä, tulisiko alueen lähentyä Euroopan unionia Moldovan mukana vai pyrkiä entistä läheisempiin suhteisiin Venäjän kanssa.

98,4 prosenttia äänestäjistä kannatti liittymistä tulliliittoon Venäjän kanssa ja 97,2 vastusti EU-integraatiota.

Mihai Bălanin mukaan Moldovan suurin huoli on kuitenkin Transnistria. Transnistria on Moldovan ja Ukrainan välisellä raja-alueella sijaitseva yksipuolisesti Moldovasta itsenäistynyt alue. Venäjällä on siellä vahva sotilaallinen läsnäolo.

Transnistrian hallinto on myös useaan otteeseen ilmaissut alueen haluavan liittyä Venäjään.

”Se on tietenkin suurin uhka Moldovan turvallisuudelle. Mikä voisi olla vaarallisempaa kuin se, että 10 prosenttia Moldovasta on separatistien, laittomasti maassa olevien ulkomaalaisten joukkojen ja salakuljetusta harjoittavan järjestäytyneen rikollisuuden hallussa”, Bălan sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)