Verkkouutiset

Putinin suojatit Krimin ”Peikko” ja diktaattori Kadyrov nyt Venäjän parlamenttiin

Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov on nimitetty ehdokkaaksi Venäjän parlamenttivaaleihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev on nimittänyt Tshetshenian istuvan presidentin Ramzan Kadyrovin johtamansa Yhtenäinen Venäjä -puolueen ehdokkaaksi Venäjän parlamenttivaaleihin. Asiasta uutisoi Meduza.

Ramzan Kadyrov on Venäjän presidentti Vladimir Putinin suojatti. Hän hallitsee Venäjään kuuluvaa Tshetshenian tasavaltaa rautaisella otteella. Putin nimitti Kadyrovin Tshetshenian johtoon vuonna 2007. Kadyrov oli tuolloin vasta 30-vuotias. Kadyrovin henkilökohtaisia sotajoukkoja on syytetty viime vuosina lukuisista ihmisoikeusrikkomuksista.

Presidentti tunnetaan myös voimakkaista hyökkäyksistä Putinin vihollisina pitämiään tahoja vastaan.

Kadyrov on viime aikoina kuohuttanut sosiaalisen median julkaisuillaan. Hän on muun muassa avoimesti puolustanut yhtä oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhasta epäillyistä tšetšeenimiehistä. Kadyrov on luonnehtinut Vladimir Putinin kriitikoita ”vihollisiksi ja pettureiksi”.

Venäläinen oppositiopoliitikko Ilja Jashin julkaisi alkuvuodesta kattavan raportin Kadyrovista. Siinä muun muassa selvitetään Kadyrovin diktaattorimaista vallan- ja varainkäyttöä sekä pohditaan presidentin mahdollisia kytköksiä useisiin Venäjällä tapahtuneisiin korkean profiilin murhiin.

Yhtenäinen Venäjä on maan valtapuolue. Myös presidentti Vladimir Putin edustaa puoluetta. Muita mielenkiintoisia ehdokasnimityksiä ovat Putinin oikeana kätenä pidetty Kremlin apulaiskansliapäällikkö Vjatseslav Volodin ja Krimin ministerineuvoston puheenjohtaja Sergei Aksjonov.

Aksjonov nousi Krimin johtoon sen jälkeen, kun Venäjän erikoisjoukot miehittivät Ukrainalle kuuluneen niemimaan helmikuussa 2014. Miestä on syytetty kytköksistä Krimin järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Mediatietojen mukaan Aksjonov toimi aiemmin rikollispäällikkönä ja tunnettiin lempinimellä ”Peikko”. Hän on kiistänyt väitteet.

Ehdokkaan ei ole pakko ottaa paikkaansa vastaan, vaikka hän tulisikin valituksi Venäjän parlamenttiin. Tämä on Meduzan mukaan johtanut ilmiöön, jossa puolueet nimittävät tunnettuja henkilöitä ehdokkaikseen kerätäkseen lisää ääniä. Julkkisehdokkaat kieltäytyvät paikoistaan vaalien jälkeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)