Verkkouutiset

Venäjän lentotukialus Syyriassa paljastui propagandaksi – oikeasti sen hävittäjät on siirretty maalle

Venäjän lentotukialukselta ei todellisuudessa suoriteta sellaisia ilmaoperaatioita kuin julkisesti annetaan ymmärtää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä lähetti hiljattain ainoan lentotukialuksensa Admiral Kuznetsovin Välimerelle Syyrian rannikolle. Alus purjehti paikalle suuren mediahuomion saattelemana. Sen seurana on suurin merille lähtenyt venäläinen laivasto-osasto sitten kylmän sodan päivien.

Virallisesti aluksen hävittäjien oli määrä ottaa osaa Venäjän ilmaoperaatioihin Syyriassa, ja näin ne ovat etenkin Venäjän median mukaan menestyksellä tehneetkin.

Jane’sin hankkimien satelliittikuvien mukaan totuus on kuitenkin toinen.

Tuoreet kuvat paljastavat, että Venäjän Syyrian Hmeimin lentotukikohdan kiitoradalle on ilmestynyt kahdeksan Kuznetsovin lento-osaston Su-33 -hävittäjää ja yksi Mig-29KR -hävittäjä.

Venäläisalukseen mahtuu kaikkiaan noin 20 hävittäjää. Tiettävästi alus lähti Välimerelle kahdeksan Su-33 -koneen ja neljän Mig-29KR:n arsenaalilla. Eräs Migeistä kuitenkin syöksyi mereen jo lento-operaatioiden alkupäivinä marraskuun puolivälissä. Käytännössä koko aluksen lento-osasto on siis siirretty tämän jälkeen lähes kokonaisuudessaan maalle.

Onnettomuuden tarkasta syystä on liikkunut ristiriitaisia tietoja. Koneesta saattoi loppua polttoaine, kun se ei saanut laskeutumislupaa lentotukialuksen pysäytyskaapeliongelmien vuoksi.

Admiral Kuznetsovin läsnäolo Syyrian rannikolla on The Driven mukaan taktisesti merkityksetöntä. Lentotukialuksessa ei ole amerikkalaisten tukialusten käyttämiä katapultteja, mikä tarkoittaa, etteivät koneet pääse ilmaan suurien ase- ja polttoainekuormien kanssa. Tämä rajoittaa merkittävästi niiden iskukykyä ja toimintasädettä.

Lisäksi Venäjällä on jo käytössään suuria maakenttiä Syyriassa eikä vaarallisille ja vaativille lentotukialusoperaatioille ole näiltäkään osin tarpeita.

Venäjän ainoan lentotukialuksen lähettäminen Syyriaan onkin pitkälti pelkkää propagandaa. Venäjän media uutisoi aluksen koneiden toiminnasta säännöllisesti ja se on saanut runsaasti palstatilaa myös kansainvälisessä mediassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)