Verkkouutiset

EU-parlamentin puhemies: Puolan uudet lait voivat rikkoa EU:n perusperiaatteita

Puolan senaatti on hyväksynyt kaksi lakia, joiden pelätään vaarantavan maan tuomioistuinlaitoksen itsenäisyyden.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani on varoittanut Puolaa EU:n perusperiaatteiden rikkomisesta poikkeuksellisella kirjeellä maan presidentti Andrzej Dudalle. Asiasta uutisoi Politico.

Dudalla on presidenttinä mahdollisuus veto-oikeudellaan estää lakien astuminen voimaan. Tajani kehotti kirjeessään Dudaa ottamaan kansainvälisen yhteisön huolet vakavasti.

Puhemiehen mukaan hän oli saanut laajalta joukolta parlamentin eri poliittisia ryhmiä toiveen toimia asiassa.

Puolassa on osoitettu viime päivinä laajasti mieltä hallitsevaa Laki ja oikeus -puoluetta vastaan. Populistipuolueella on enemmistö parlamentin ylä- ja alahuoneissa. Sen toimet ovat saaneet osakseen paljon kritiikkiä muun muassa Euroopan unionilta ja maan kansalaisjärjestöiltä sen jälkeen, kun puolue aloitti hallitusvastuussa vuonna 2015.

Parlamentin läpäisseet kaksi lakia muun muassa avaavat maan parlamentaarikoille ja oikeusministerille oikeuden nimittää tuomareita ilman, että he konsultoisivat valinnassa oikeusoppineita. Toinen hyväksytty laki antaisi maan oikeusministerille oikeuden erottaa kaikki nykyiset korkeimman oikeuden tuomarit ja nimittää tilalle uudet. Politicon mukaan lakia ei lähetetty lausuntokierrokselle vaan se valmisteltiin salassa ja julkaistiin myöhään keskiviikkoiltana.

Oikeusministerille on Puolen nykyhallituksen aikana keskitetty jo paljon valtaa maan syyttäjänlaitoksessa, sillä ministerin rooli valtakunnansyyttäjänä tarkoittaa, että hän voi vaikuttaa syyttäjien tutkimis- ja tutkimattajättämispäätöksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)