Verkkouutiset

Uudet kuvat paljastavat: Pohjois-Korean jättimäiset vankileirit kasvavat

"YK:n on perustettava itsenäinen tutkimuskomissio tutkimaan vakavat ja systemaattiset ihmisoikeusloukkaukset."
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on julkaissut uusia satelliittikuvia Pohjois-Korean vankileireistä.

Amnestyn Yhdysvaltain osasto tilasi satelliittikuvat DigitalGlobe-yritykseltä selvittääkseen tiedot, joiden mukaan Kaechonissa Etelä-Pyonganin maakunnassa olisi rakennettu uusi poliittinen vankileiri lähelle olemassa olevaa leiri 14:ää.

Kuvien analyysi paljastaa, että vuoden 2006 ja helmikuun 2013 välillä Pohjois-Korea on rakentanut 20 kilometrin mittaisen aidan Ch’oma-Bongin laakson ympärille. Laakso sijaitsee noin 70 kilometriä pohjoiseen pääkaupunki Pjongjangista. Kuvissa näkyy myös valvottuja portteja ja lukuisia valvontatorneilta näyttäviä rakennelmia sekä uusia rakennuksia, jotka näyttäisivät majoittavan työntekijöitä.

Kuvat viittaavat siihen, että paikallisten asukkaiden liikkumista leirin 14 lähellä kontrolloidaan aikaisempaa tiukemmin ja raja vankileireillä pidettävien ihmisten ja laakson asukkaiden välillä on hämärtynyt. Tämä herättää Amnestyn mukaan huolta sekä laakson väestön olosuhteiden että hallituksen tulevien aikeiden puolesta.

– Odotimme löytävämme uusia tai laajentuneita vankileirejä. Löydöksemme ovat jossakin määrin jopa vielä huolestuttavampia. Turva-aidan rakentaminen leirin 14 muodollisten rajojen ulkopuolelle hämärtää rajaa vankileirillä kärsivien ihmisen ja ympärillä asuvan siviiliväestön välillä, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Satojatuhansia ihmisiä, myös lapsia, pidetään poliittisilla vankileireillä ja muissa pidätyskeskuksissa Pohjois-Koreassa. Heihin kohdistuu vakavia ihmisoikeusloukkauksia: he joutuvat pakkotöihin, he eivät saa ruokaa ja heitä kidutetaan ja kohdellaan muuten julmasti, epäinhimillisesti ja ihmisarvoa alentavasti. Monet vankileireillä olevista eivät ole tehneet rikosta, vaan heidät on pidätetty sen vuoksi, että heidän sukulaistensa on epäilty vastustavan hallitusta.

– YK:n on perustettava itsenäinen tutkimuskomissio tutkimaan vakavat ja systemaattiset ihmisoikeusloukkaukset, jotka jatkuvat Kim Jong-unin valtakaudella. Amnesty vaatii ihmisoikeustarkkailijoiden rajoittamatonta pääsyä alueelle, Johansson toteaa.

Vuonna 2011 Amnesty julkaisi satelliittikuvia, jotka osoittivat pahamaineisen Yodokin leirin laajentuneen. Siellä uskotaan olevan 50 000 miestä, naista ja lasta. Entisten vankien mukaan vangit joutuvat työskentelemään kuin orjat ja heitä kidutetaan ja pahoinpidellään. Todisteista huolimatta Pohjois-Korean hallitus ei ole myöntänyt leirin olemassaoloa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)