X
SULJE MAINOS
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (vas.) tapasi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin (oik.) Washingtonin Valkoisessa Talossa 1. syyskuuta 2021. LEHTIKUVA / AFP Brendan Smialowski

Ukrainan presidentti: Täysi sota mahdollista

Volodymyr Zelenskyi korostaa Ukrainan olevan valmis Nato-jäsenyyteen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Jaltan turvallisuuskokouksessa Kiovassa, että täysimittainen sota Venäjän kanssa on valitettavasti mahdollista, mutta sen estämiseksi olisi hänen ensin tarpeen päästä keskustelemaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa rakentavasti ja asiallisesti, kertoo brittilehti The Independent.

Putin taas on sanonut, ettei hän ole aikaa miettiä Zelenskyiä. Heinäkuisessa esseessään ”venäläis-ukrainalaisesta yhtenäisyydestä” Putin kyseenalaisti Ukrainan olemassaolon ja suvereniteetin.

– Täysimittainen sota olisi Venäjältä valtava virhe. Se on pelottava mahdollisuus, mutta valitettavasti ei epätodennäköinen. Vaara on saavuttamassa pisteen, josta ei ole paluuta, presidentti Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi saapui juuri Yhdysvalloista, jossa keskusteli presidentti Joe Bidenin kanssa. Biden kuunteli sympaattisesti Zelenskyiä, mutta ei sanonut mitään Nato-jäsenyydestä. Zelenskyin mukaan Ukraina on ollut ”jo pitkän aikaa valmis” Nato-jäsenyydelle. Hän myös huomautti, että Nato asettaa oman merkittävyytensä riskialttiiksi, jos se pitää ovet suljettuina ”Euroopan suurimmalta maalta”.

– Jos Venäjää halutaan vahvistaa, kannattaa Ukraina pitää ulkona, Zelenskyi sanoi.

Ukrainan presidentti korostaa, että maailma on muuttunut. Hänen mukaansa tiedustelutiedot osoittavat Venäjällä on Ukrainan-vastaisen rajan lisäksi keskitetty joukkoja Ukrainan toiseen naapurimaahan Valko-Venäjälle.

Ukraina ja Venäjä ovat olleet julistamattomassa sodassa kevät-talvesta lähtien 2014. Ensin Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan ja aloitti sitten Itä-Ukrainassa sodan, joka on vaatinut yli 14 000 ihmisen hengen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt