X
SULJE MAINOS

Työttömyysaste laskee mutta piilevien ja pitkäaikaisten työttömien määrä kasvaa

Työttömyysaste laski helmikuussa 9,4 prosenttiin vuodentakaisesta 10,1 prosentista, mutta Danske Bankin ekonomistit varoittavat, että työmarkkinoiden rakenteissa on haasteita.

Työttömyysaste oli helmikuussa Tilastokeskuksen mukaan 9,4 prosenttia eli 0,7 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin. Miesten työttömyysaste oli 10,4 prosenttia ja naisten 8,4 prosenttia.

Työttömiä oli 248 000, mikä oli 20 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työllisiä oli 2 382 000, mikä oli 10 000 vähemmän kuin edellisvuoden helmikuussa.

Danske Bankin ekonomistien Pasi Kuoppamäen ja Henna Mikkosen mukaan on myönteistä, että Suomen työmarkkinatilanne on osoittanut orastavia piristymisen merkkejä ja työttömyysasteessa on nähty pientä laskua syksyn aikana

He kuitenkin varoittavat, että työmarkkinoiden rakenteissa on haasteita, sillä sekä piilotyöttömien että pitkäaikaistyöttömien määrät ovat kasvaneet.

Työvoiman ulkopuolelle oli helmikuussa jäänyt 1 480 000 henkeä, mikä oli 39 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työvoiman ulkopuolella olevista oli Tilastokeskuksen mukaan piilotyöttömiä 156 000, mikä oli 35 000 vuodentakaista enemmän.

Lisäksi ekonomistit muistuttavat pitkäaikaistyöttömien määrän jatkaneen kasvuaan. Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli helmikuun lopussa yli vuoden työttömänä olleita työnhakijoita 122 000, mikä oli 19 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Kaikkiaan työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi työ- ja elinkeinoministeriön mukaan helmikuussa vuodentakaisesta 1,6 prosenttia 361 000:een.

– Nämä ilmiöt kertovat siitä, että entistä suurempi osa työttömyydestä on muuttumassa rakenteelliseksi. Mitä pidempään ihminen on työttömänä, sitä vaikeampi hänen on jatkossakaan työllistyä vaikka taloustilanne paranisikin. Tämä on haaste kansantalouden, valtiontalouden sekä yksilöiden itsensä kannalta, Kuoppamäki ja Mikkonen painottavat tiedotteessaan.

He arvioivat maanantaina julkaistussa Danske Bankin talousennusteessa työttömyysasteen vielä nousevan tänä vuonna 9,6 prosenttia, mutta kääntyvän ensi vuonna laskuun Suomen taloustilanteen hieman piristyessä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt