Verkkouutiset

Työn venyminen myöhempään ei ole unelle hyväksi

Ihmisten vuorokausirytmi on muuttunut korona-aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Unilääkäri, dosentti Henri Tuomilehto kehottaa S-ryhmän tiedotteessa ihmisiä huolehtimaan hyvästä yöunesta myös poikkeusaikana.

Tuomilehto suosittelee rytmittämään muuttuneen arjen uudelleen ja aloittamaan rauhoittumisen uneen hyvissä ajoin illalla. Näin taataan palauttavat yöunet.

Vuorokausirytmimme on muuttunut poikkeusaikana. Nyt herätään ja mennään nukkumaan entistä myöhemmin. Samalla työn ja vapaa-ajan raja on hämärtynyt.

– Työn venyminen myöhempään ei ole yöunien kannalta hyvä asia. Aktiiviset illat luovat esteitä nukahtamiselle. Kun aivot ovat aktiiviset nukkumaan mennessä, jää unen alkuun kuuluva syvä ja elvyttävä uni heikkolaatuiseksi, ja aamulla heräämme väsyneenä nukutuista tunneista huolimatta, Tuomilehto sanoo.

Tuomilehdon mukaan oma arki on organisoitava niin, että päivään tulee rytmiä ja taukoja. Työpäivällä tulisi myös olla selkeä alku ja loppu.

– Nukkuminenkin lähtee rytmityksestä. Unelle on oma hetkensä, ja nukkumaan mennään mielellään aina samaan aikaan. Tietokoneelta ei missään tapauksessa saa hypätä suoraan sänkyyn, vaan rauhoittumiselle pitää varata aikaa. Hyvälle unelle on annettava mahdollisuus. Unentuloon voi valmistautua tekemällä itselle mieluisia asioita, on se sitten kirjan lukua, ulkoilua, hyvä elokuva tai lämmin suihku. Huoliin taas voi kokeilla erilaisia hengitys- ja rentoutusharjoituksia.

– Uni on niin tärkeä osa hyvää elämää, että sille kannattaa luoda kunnon edellytykset niin poikkeusaikana kuin ihan aina, unilääkäri korostaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)