Työministerin lausunto ihmetyttää – ESS: ”Hassua että syy on aina työttömässä”

Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistyksen toiminnanjohtajan mukaan ministeri on unohtanut jääneensä itsekin työttömäksi.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps) lauantaiset lausunnot Ylen Ykkösaamussa herättävät kritiikkiä. Muun muassa Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry Tatsi sekä Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestö ovat ottaneet kantaa ministerin puheisiin, joiden mukaan muun muassa ammattitaitosuojaa tullaan lyhentämään ja työttömyystuen ehtoja kiristetään tai velvoittavuuksia lisätään.

Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistyksen toiminnanjohtaja Jouni Gustafsson kummastelee Etelä-Suomen Sanomissa, miksi syy työttömyyteen tuntuu aina olevan työttömien itsensä. Hänen mukaansa työttömyyden syyt löytyvät muualta.

– On vähän hassua, että syy on aina työttömässä. Työttömät ovat laiskoja ja työtä vieroksuvia ja niin edelleen. Mutta olisikohan työttömyyden syy siinä, ettei työpaikkoja ole kaikille halukkaille, hän toteaa haastattelussa.

Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön varapuheenjohtaja Anna-Maria Kantola puolestaan kummastelee haastattelussa ministerin ”takinkääntöä” ja jakaa Gustafssonin näkemyksen siitä, että työttömyys herkästi tulkitaan puheissa työttömän itsensä syyksi.

Jouni Gustafssonin mukaan ministeri ei muista jääneensä itsekin aikanaan työttömäksi ja nauttineensa työttömyyseduista.

Gustafsson kritisoi Lindströmin näkemyksiä myös sen suhteen, etteivät työssäkäyntialueen laajentaminen tai ammattitaitosuojan murtaminen ratkaise todellisia ongelmia.

– Näin saadaan vain ihmisiä pois työttömyysturvalta. Oman alueen ulkopuolelta työn vastaanottaminen voi olla yksinkertaisesti liian kallista ja hankalaa. Voiko työttömän esimerkiksi velvoittaa ostamaan auton, jos työmatkat eivät muuten onnistu? Työllistyminen vaatii investointeja, mutta työttömälle jää kysymys, onko työpaikka pysyvä, Gustafsson sanoo haastattelussa.

Kantolan mukaan työssäkäyntialueen laajentamisella tuskin olisi toivottuja vaikutuksia, sillä se ei lisäisi työpaikkojen tarjontaa.

Gustafsson ja Kantola esittävät tahoillaan joitakin ratkaisuja tilanteeseen.

Kantola purkaisi kannustinloukkuja, jotta työn vastaanottaminen olisi kannattavampaa. Lisäksi hän pyrkisi parantamaan pienyritysten työllistämismahdollisuuksia. Gustafsson puolestaan kiinnittäisi huomiota TE-toimistoissa asiakkaiden palvelemiseen.

Kommentit