Nainen menossa työvoimatoimistoon Helsingissä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Tutkijat Ylelle: Hallitus voi onnistua paperilla työllisyydessä

Kaavamaisesti laskemalla työllisyys voi kasvaa, mutta syntyykö oikeasti työpaikkoja.

Ylen haastattelemat taloustutkijat ovat epäileviä hallituksen työllisyystavoitteiden täyttymisestä. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) vakuutti perjantaina iltapäivällä, että hallitus on tavoitteessa aikataulussa.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen uskoo, että paperilla määrä voidaan saada kasaan. Kaavamaisesti laskemalla niitä on aiemminkin hänen mukaansa saatu.

Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari on samaa mieltä. Mahdollisia eri keinoja on listattu yhteensä 25, että niitä yhdistämällä 30 000 täyttynee laskennallisesti.

– Eri asia on, muuttuvatko toimet oikeasti työpaikoiksi, Huovari pohtii.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen huomauttaa, että jos kasataan riittävästi erilaisia ja tarpeeksi merkittäviä toimenpiteitä, niin tavoitteen saavuttaminen on mahdollista.

– Helppoja ratkaisuja ei varmasti ole, eikä työryhmien työstä tiedetä vielä oikeastaan mitään. Millaisia ehdotuksia sieltä tulee, vai tuleeko sieltä ylipäätään konkreettisia ehdotuksia.

Pylkkäsen mukaan skeptisyys on tässä kuitenkin päällimmäinen ajatus.

– Taloudelliset satsaukset työllisyyteen ovat aika pieniä, koska samaan aikaan pyritään menojen ja tulojen tasapainoon ja talouskasvu on hidastunut, hän muistuttaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt