Verkkouutiset

Tutkijan mielestä Aleksei Navalnyin kuolema ei heilauttaisi Venäjän linjaa

Vladimir Putin ei professorin mukaan ole Mihail Gorbatshov.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vaikka oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kuolisi vankilaan ja vaikka kansainvälinen reaktio nousisi voimakkaaksi, Kremlin suunnitelmia tämä kaikki tuskin muuttaisi, arvioi Cardiffin yliopiston historian professori Sergei Radtshenko.

– Navalnyin tilanne on traaginen. Jos nälkälakko johtaa hänen kuolemaansa, hänestä tulee Anatoli Martshenkon jälkeen 35 vuoteen ensimmäinen poliittinen toisinajattelija, joka kuolee nälkälakkoon, Radtshenko kirjoittaa Twitterissä.

Martshenko oli kirjailija ja ihmisoikeusaktivisti, jonka Neuvostoliitto vangitsi ja tuomitsi vankilaan. Martshenko kuoli vankilassa nälkälakon seurauksena 48-vuotiaana vuonna 1986.

– Martshenkon kuolemasta seurasi kansainvälistä paheksuntaa, joka auttoi lopettamaan poliittiset vainot Neuvostoliitossa, Radtshenko sanoo.

Hän huomauttaa, että Martshenkon kuolema jäi ainoaksi tapaukseksi, koska Neuvostoliiton kommunistisen puolueen silloinen pääsihteeri Mihail Gorbatshov katsoi, että kansainvälisellä mielipiteellä on merkitystä. Gorbatshov halusi uudistaa neuvostososialismia humaaniin suuntaan, eikä kuvaan sopinut, että poliittisia vankeja kuolee, Radtshenko sanoo.

Venäjän nykyinen presidentti Vladimir Putin ajattelee toisin. Kansainvälisellä paheksunnalla on vain vähän merkitystä, Radtshenko katsoo.

– Putin ei ole Gorbatshov. Putinin legitimiteetti nojaa ainakin osin kansainvälisen mielipiteen torjumiseen ja aggressiiviseen kovanaamaisuuteen (in-your-face villainy). Navalnyin kuoleman aiheuttamat vastalauseet tuskin vaikuttaisivat hänen poliittisiin laskelmiinsa.

Radtshenko sanoo olevansa huolissaan Navalnyin kohtalosta.

– Hänen rohkeutensa vastoinkäymisten edessä on merkittävää ja inspiroivaa, mutta historialliset olosuhteet eivät juuri anna aihetta optimismiin.

Radtshenko muistuttaa, että poliittisia vankeja kuolee vankiloihin muualla maailmassa, mutta harva saa yhtä paljon huomiota kuin Navalnyi. Esimerkiksi kurditaustainen asianajaja Ebru Timtik kuoli elokuussa 2020 vankilassa Turkissa. Timtik kuului Turkin hallitusta arvostelleeseen lakimiesryhmään, ja hän kärsi pitkää vankilatuomiota ryhtyessään nälkälakkoon. Hän oli kuollessaan 42-vuotias.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)