Venäjän ja Afrikan maiden huippukokous järjestettiin lokakuussa Sotšissa. LEHTIKUVA / AFP Alexei Druzhinin

Tutkija Ylelle: Venäjä rynnii Afrikkaan muiden perässä

Venäjä aikoo tuplata kauppansa Afrikan maiden kanssa seuraavien viiden vuoden aikana.

Venäjä rynnii Afrikkaan muiden nousevien talouksien perässä, arvioi Ruotsin Uppsalassa toimivan Pohjoismaisen Afrikka-instituutin johtava tutkija Victor Adetula.

Ensimmäinen Venäjän ja Afrikan maiden huippukokous järjestettiin lokakuussa. Venäjän presidentti Vladimir Putin isännöi kokousta Sotšissa.

Venäjä pyrkii palauttamaan vaikutusvaltaansa mantereella sen jälkeen, kun se Neuvostoliiton hajottua menetti asemansa Afrikassa.

Putin ilmoitti Sotšissa, että Venäjä aikoo tuplata kauppansa Afrikan maiden kanssa seuraavien viiden vuoden aikana.

Adetulan mukaan Sotšin kokous oli luonnollista jatkumoa muiden nousevien talouksien, erityisesti Kiinan, jo aikaa sitten tekemälle rynnistykselle Afrikkaan.

– Tämä on osa kylmän sodan jälkeistä maailmanpolitiikkaa. Siinä nousevat taloudet pitävät Afrikkaa ikään kuin yhtenä kokonaisuutena, jonka kanssa keskustella, Adetula sanoo Ylelle.

Kiina on kuitenkin Afrikassa paljon suurempi toimija kuin Venäjä. Venäjän kaupan arvo Afrikkaan on reilut 18 miljardia euroa, mikä on vain kymmenesosan Kiinan kaupasta Afrikkaan.

Myös muiden nousevien talouksien BRICS-maiden (Brasilia, Intia ja Etelä-Afrikka) kauppa Afrikassa on huomattavasti Venäjää suurempaa.

– Nousevat taloudet rynnivät Afrikkaan ennen kaikkea halpojen luonnonvarojen, markkinoiden ja halvan työvoiman perässä. Niiden strategia ei ole kovin erilainen kuin vanhojen suurvaltojen, Adetula toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt