LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Tutkija US:lle: Kuinka suureen kannustavuuteen meillä on varaa?

Kannustinloukkujen purkaminen voi nostaa tukikustannuksia.

Uuden Suomen haastetteleman Kelan johtavan taloustutkija Signe Jauhiaisen mielestä on hyvä kysymys, kuinka suureen kannustavuuteen Suomella lopulta on varaa.

Jauhiainen arvelee, että tulevaisuudessa saatetaan pohtia uudelleen ainakin asumistuen suojaosaa, joka kannustinloukkujen purkajana näkyy myös jonkin verran kasvaneissa asumistukimenoissa.

300 euron suojaosuuden on tarkoitus estää tuen välitön pieneminen, jos tuensaaja saa töitä. Kun otetaan suojaosa käyttöön, kannustavuus paranee, mutta tukikustannukset nousevat.

– Jos saa vaikkapa 600 euroa tuloja, vain 300 euroa otetaan huomioon asumistuessa. Tämä on parantanut tuen määrää monilla, joilla on työtuloja, Jauhiainen toteaa.

Kela maksoi viime vuonna ensimmäistä kertaa asumistukia yhteensä yli kaksi miljardia euroa. 2010-luvulla asumistuen summa on kasvanut peräti 65 prosenttia.

Jauhiainen muistuttaa, että asumistukimenot kasvavat, kun työttömien määrä lisääntyy. Toinen tekijä kasvaneiden menojen taustalla on iso asumistuen uudistus, joka tehtiin vuonna 2015. Se nosti tuen tasoa ja laajensi tuensaajien joukkoa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt