Tutkija kyseenalaistaa pääsykokeiden edut. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Tutkija uudistuksesta: Yliopistojen pääsykokeiden puolustajat väärässä

Pääsykokeet eivät erityisasiantuntijan mukaan seulo tutkintoihin parempia opiskelijoita kuin mihin pelkän ylioppilastutkinnon käyttämisellä päästäisiin.

Erityisasiantuntija Sirkku Kupiainen Helsingin yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta arvioi yliopistojen pääsykokeiden puolustajien olevan väärässä, kun he sanovat pääsykokeen seulovan tutkintoihin parempia opiskelijoita kuin mihin pelkän ylioppilastutkinnon käyttämisellä päästäisiin. Tutkimusnäyttö osoittaa hänen mukaansa täysin päinvastaista.

– Ylioppilastutkinto ennustaa varsin hyvin myöhempää opintomenestystä ja huomattavasti paremmin kuin pääsykoepisteet, hän arvioi Ajatuspaja Linjan julkaisemassa raportissa.

Kupiainen on yksi tutkijoista, jotka ovat seuranneet raportissa seitsemän eri alan opiskelijoiden menestymistä yliopisto-opinnoissaan ja verranneet sitä heidän ylioppilastutkintoonsa ja pääsykoepisteisiin. Hänen mukaansa huomionarvoista uudessa tutkimuksessa on kuitenkin se, että mukana ovat luonnollisesti vain ne, jotka ovat nykyisen valintajärjestelmän aikana yliopistoon selvinneet.

– Ainakin siinä joukossa ylioppilastutkintomenestys ennustaa huomattavasti paremmin opinnoissa pärjäämistä kuin pääsykoetulos.

Ajatuspaja Linjan mukaan tulosta voi silti pitää yllättävänä, sillä esimerkiksi monet omien alojensa johtavat professorit ja edunvalvontajärjestöt ovat puoltaneet pääsykokeiden laajaa käyttöä sillä, että niiden on uskottu testaavan opiskelijan soveltuvuutta alalle paremmin kuin ylioppilaskirjoitusten. Kupiaisen mukaan tutkimustieto ei näkemystä kuitenkaan tue.

– Mielestäni siinä ei ole mitään järkeä, että kahdentoista vuoden aikana koulussa tehty työ korvataan sillä, että on varaa ja aikaa lukea muutaman kuukauden ajan 15 tuntia päivässä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt