Jussi Halla-aho viime kesänä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Tutkija kehottaa toimittajia esittämään Jussi Halla-aholle yhden kysymyksen

Perussuomalaisten puheenjohtaja nimitti opettajien järjestöä ”mamukiimaiseksi”.

Toimittajat ovat niin tottuneita kansanedustaja ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon (ps.) Twitter-sanomisiin, että he eivät enää viitsi puuttua niihin. Näin arvioi Tampereen yliopiston journalistiikan professori Janne Seppänen. Hän vaatii, että toimittajat laittavat Halla-ahon vastaamaan sanoistaan.

– Twitter ei ole merkityksetön öyhötysviemäri vaan yksi keskeinen politiikan areena. Siksi puoluejohtajien sanomiset on syytä ottaa vakavasti, kirjaimellisesti, Seppänen kirjoittaa.

Seppänen ottaa esimerkiksi Halla-ahon torstaisen tviitin, jossa tämä arvostelee opettajien etujärjestö OAJ:tä.

– OAJ on yleensä hyvin mamukiimainen järjestö, Halla-aho kirjoitti.

Mamu on lyhenne sanoista maahanmuuttaja, ja ilmaisua pidetään yleensä halventavana. Seppäsen mielestä toimittajien pitäisi nyt esittää Halla-aholle yksi kysymys: ”Miksi luonnehdit suomalaisten opettajien ammattijärjestöä rasistisella ja halventavalla sanalla?”

Seppänen katsoo, että loukkaavat, rasistiset ja naisvihamieliset kommentit eivät ole huonotapaisia ylilyöntejä vaan tietoinen politiikan tekemisen tapa. Hänen mukaansa Twitter on Halla-ahon poliittinen instrumentti, samalla tavoin kuin se oli Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trumpille.

– Halla-aho pyrkii johdonmukaisesti horjuttamaan luottamusta yhteen maailman parhaimmista koulujärjestelmistä.

Seppänen arvelee, että ainakin osa toimittajista pelkää Halla-ahoa eivätkä uskalla haastaa tätä. Osa voi pelätä myös tämän kykyä mobilisoida vihakampanjoita sosiaalisessa mediassa.

– Muihin puoluejohtajiin verrattuna Halla-ahon Twitter-strategia on törkeä. Hänelle ei pitäisi antaa erivapautta sanoa siellä mitä tahansa, Seppänen toteaa.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt