X
SULJE MAINOS
Ruotsalaisia maihinnousuveneitä harjoituksissa Gotlannissa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Turvallisuustilanne herätti: Ruotsi vahvistaa puolustusta hurjalla vauhdilla

Valmiuden nopea kohottaminen on vastaus tilanteen hälyttävään heikkenemiseen.

Ruotsin puolustusvoimien pääesikunta kertoo saaneensa ylimmältä valtiojohdolta tehtävän vahvistaa maan puolustuskykyä tilanteessa, jossa turvallisuuspoliittinen toimintaympäristö kehittyy yhä epävarmempaan ja epävakaampaan suuntaan.

Saamansa tehtävän toteuttamiseksi Ruotsin puolustusvoimat perustaa pääesikunnan mukaan muun muassa viisi uutta rykmenttiä ja yhden lennoston jo vuosien 2021–2022 aikana. Puolustuskyvyn vaiheittaisen kohottamisen on määrä jatkua ainakin vuosikymmenen loppuun saakka.

– Uudet rykmentit ja lennosto luovat osaltaan aiempaa kriisinkestävämpää organisaatiota. Tulemme kouluttamaan enemmän asevelvollisia ja olemme maantieteellisesti läsnä strategisesti tärkeillä alueilla, perustamishanketta johtava kenraaliluutnantti Johan Svensson sanoo.

Joukko-osastoja perustetaan juuri nyt suorastaan hengästyttävässä tahdissa. Norlannin rakuunarykmentti K 4 Arvidsdjaurissa Ruotsin Lapissa aloittaa toimintansa 24. syyskuuta. jo lokakuussa starttaa kolme seuraavaa joukko-osastoa: Älvsborgin rannikkorykmentti Amf 4 Göteborgissa, Uplannin lennosto F 16 Uppsalassa ja Taalainmaan rykmentti I 13 Falunissa.

Sollefteåhon ja Östersundiin sijoitettavan Länsi-Norlannin rykmentti I 21:n kerrotaan avaavan porttinsa tammikuussa 2022. Värmlantiin muodostettavan Bergslagenin tykistörykmentti A 9:n perustaminen on täydessä käynnissä, mutta aloittamisajankohta toistaiseksi vahvistusta vailla.

– Perustamistyö etenee vakaasti, ja panostamme siihen runsaasti voimavaroja, kenraaliluutnantti Svensson toteaa.

– Joukko-osastojen pääosan osalta olemme merkittävästi edellä niitä määräaikoja, joita puolustusvoimat on hallitukselta saanut. Ei ole mitään, mikä juuri nyt estäisi meitä saamasta kaikkia joukkoja toimintavalmiuteen annetun aikataulun mukaisesti.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt