X
SULJE MAINOS
Poliiseja kansanedustaja David Amessin murhapaikalla Essexissä. / LEHTIKUVA / AFP Tolga Akmen

Tulossa uusi terroriaalto? Tiedustelulta synkkä varoitus

Korona-ajan sulkutilojen pelätään synnyttäneen uuden terroristien sukupolven.

Britannian tiedustelupalvelu on varoittanut koronapandemian aikana radikalisoituneista ja yksin toimivista terroristeista.

Taustalla on konservatiivien kansanedustaja David Amessin kuolemaan johtanut puukkoisku. 25-vuotiaan somalitaustaisen Ali Harbi Alin epäillään radikalisoituneen verkossa epidemian aikana määrätyn tiukan sulkutilan aikana.

Ali Harbi Alilla on Britannian kansalaisuus. Hänen isänsä toimi aiemmin Somalian pääministerin viestintäavustajana.

Telegraph-lehden mukaan viranomaiset puhuvat ”makuuhuoneradikaalien” mahdollisesta uudesta aallosta. Huolena ovat erityisesti paljon aikaa verkossa viettävät nuoret, jotka ovat alttiita ääri-islamilaiselle propagandalle.

– Terrorismin vastainen poliisi ja MI5-tiedustelupalvelu ovat olleet jo jonkin aikaa huolissaan siitä, että sulkutilan jälkeen kaduilla olisi enemmän ihmisiä ja samalla myös kohteita terroristeille, turvallisuuslähde kertoo.

Huolena on, että ääriliikkeet voivat ohjeistaa rekrytoimansa henkilöt tekemään terrori-iskuja eri puolilla maata. ”Yksinäisten susien” paljastaminen voisi olla mahdollista esimerkiksi soluttautumalla suljetuille keskustelupalstoille.

King’s College London -yliopiston professori Peter Neumann huomauttaa, että terroristit eivät ole sosiaalisesti täysin eristäytyneitä.

– Monet yksin toimivista hyökkääjistä ovat kaikesta huolimatta vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. Heillä on sosiaalisia suhteita, Neumann sanoi BBC Radio 4 -kanavalle.

– He haluavat hyväksyntää. Usein se tulee ihmisiltä, jotka he ovat tavanneet verkossa ja jotka he mieltävät tekonsa yleisöksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt