Suurimmat onnistumiset on saatu niiden saasteiden kohdalla, joihin on kohdistunut pitkäaikaisia ja kunnianhimoisia kansainvälisiä päästöjenrajoitustoimia. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

TS: Omakotiasujaa ”hirvittää ajatella” sähkön siirtohintojen nousua

Siirtomaksujen kasvun pysäyttämiseksi vaaditaan järeitä toimia.

Omakotiliitto katsoo kansalaisaloitteessaan, että kymmenessä vuodessa kaksinkertaistuneet sähkön siirtohinnat ovat heikentäneet kansalaisten ostovoimaa noin puolella miljardilla eurolla vuosittain. Sähkömarkkinaviraston tilaston mukaan siirtohinnat kaksinkertaistuivat sähkölämmitteiseisissä pientaloissa.

Turkulainen Tomi Viitanen kertoo Turun Sanomille, minkälaisia siirtohintoja hän joutuu maksamaan kesämökistään ja omakotitalostaan. Viitasen saaristossa sijaitsevan kesämökin sähkölaskussa siirron perusmaksu on liki nelinkertainen verrattuna Vasaramäessä olevaa omakotitaloon.

Sähkönsiirron kulutusmaksu oli syyskuussa mökistä 4,56 senttiä ja kotitalosta 2,45 senttiä kilowattitunnilta. Viitasen laskuarkistojen mukaan hinnat ovat nousseet merkittävästi muutamassa vuodessa.

− Siirto maksaa jäätävän paljon. Hirvittää ajatella, jos hinnat nousevat samaa tahtia myös seuraavat kymmenen vuotta, hän toteaa.

Sähkökulujen pienentämiseksi Viitanen on asennuttanut taloonsa aurinkopaneeleita. Uutta kansalaisaloitetta Viitanen pitää tärkeänä ja arvelee sen allekirjoittavansa itsekin.

Omakotiliiton keväällä 2020 toteuttaman sähkönsiirtokyselyn vastaajista 95 prosenttia vaatii järeämpiä toimia sähkön siirtomaksujen kasvun pysäyttämiseksi.

– Kansalaisaloitteessa vaadimme Suomeen maailmalla yleisesti käytettyä laskentamallia, jossa yhtiöiden voitot lasketaan todellisten lukujen mukaan, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas sanoo.

Kansalaisaloitteessa esitetään, että verkonhaltija saisi korottaa sähkönsiirron ja sähkönjakelun maksujaan enintään 5 prosentilla korotusta edeltäneiden 12 kuukauden sähkönsiirron ja sähkönjakelun yhteenlasketuista maksuista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt