X
SULJE MAINOS

”Totesin Vladimir Putinille, että demokratia ja markkinatalous yhtä aikaa voivat olla liikaa”

Pekka Korpinen kirjoittaa vihjanneensa Pietarin kollegalleen autoritaarisuudesta.

Helsingin apulaiskaupunginjohtajana vuosina 1991-2007 toiminut Pekka Korpinen kertoo kirjassaan Suomi kääntyy länteen (Into), että hänen virkatehtäviinsä kuului lähialueyhteistyö.

– Aloin valmistella Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen muutosta tähän tilanteeseen (ystävyyskaupunkeihin) kollegani, Pietarin apulaiskaupunginjohtaja Vladimir Putinin kanssa. Silloiset kaupunginjohtajat Kari Rahkamo ja Anatoli Sobtšak allekirjoittivat valmistelemamme ystävyysasiakirjan vuonna 1993, Pekka Korpinen toteaa kirjassaan.

– Aika ajoin tavatessani Putinia keskustelu sivusi myös koko Venäjää koskevia aiheita. Meneillään oli demokratiakokeiluja ja markkinatalouden harjoittelua. Ensin mainittu oli lähellä sekasortoa ja anarkiaa. Erityisesti talousasioista oli mahdoton saada järkeviä päätöksiä ulos valtuustoista ja parlamentista. Putin oli kovin tuskastunut tähän asioiden tilaan.

Korpinen toteaa seuranneensa Kiinan ja Aasian erittäin nopeaa taloudellista nousua.

– Totesin Putinille, että sekä demokratian että markkinatalouden yhtäaikainen toteuttaminen voi olla kerralla liikaa Venäjälle. Aasialainen malli, jossa markkinatalous yhdistetään autoritaariseen hallintoon, olisi todennäköisesti toimivampi vaihtoehto. Sain vaikutelman, että Putin oli erittäin kiinnostunut tästä ajatuksesta ja siitä, mitä Kiinassa tapahtui.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt