X
SULJE MAINOS

Todelliset syyt: miksi Suomi liittyi euroon? Mauno Koivisto ja Paavo Lipponen paljastivat

Uutuuskirjassa ihmetellään, miksi Suomi liittyi ainoana pohjoismaana euroon.

Sdp:n vaikuttajiin pitkään kuulunut valtiotieteen tohtori Pekka Korpinen, 72, toimi pääministerin sihteerinä 1972, Työväen taloudellisen tutkimuslaitoksen esimiehenä 1973–1982 ja 1985–1991, Maailmanpankin johtokunnassa 1982-85 ja Helsingin apulaiskaupunginjohtajana 1991-2007.

Verkkouutiset kertoo Pekka Korpisen uudesta kirjasta Suomi kääntyy länteen (Into) myös tässä, tässä ja tässä.

Pekka Korpinen kertoo kirjassaan muun muassa kysyneensä kahdelta valtiomieheltä, miksi Suomi liittyi ainoana pohjoismaana euroon.

– Presidentti Mauno Koivisto sanoi vielä vuonna 2015, että perustelut olivat turvallisuuspoliittiset, siis samat kuin EU:hun liittymisessäkin. Eurossa olemme mukana pitkälle viedyssä eurooppalaisten integraatiossa, sen ytimessä, Korpinen kirjoittaa.

– Kysyessäni kerran samaa asiaa entiseltä pääministeriltä Paavo Lipposelta hän mainitsi, että Ruotsin pääministeri Göran Perssonin kanssa oli sovittu, että molemmat maat menevät euroon. Kansanäänestyksessä ruotsalaiset kuitenkin torjuivat asian. Persson ei saanut mukaansa edes oman puolueensa enemmistöä. Koska Suomi pyrki strategisista syistä syvälle Euroopan integraatioon, ei ratkaisua haluttu tehdä ehdolliseksi Ruotsin päätöksestä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt