Verkkouutiset

Timo Soini Pohjois-Korean ydinuhasta: Tällä menolla ei kyllä mitään hyvää tule

Ulkoministerin mukaan Pohjois-Korean ja USA:n sanailu on todella vaarallista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkoministeri Timo Soini (st.) vastasi eduskunnan budjettidebatissa kysymyksiin Pohjois-Koreasta.

– Tämä on äärimmäisen vakava asia, ja me olemme mukana näissä keskusteluissa. Onneksi meillä on hyvät suhteet muun muassa Ruotsiin, joka on nyt (YK:n) turvaneuvoston jäsen ja jonka kanssa saamme tietoa ja konsultoimme. Ruotsilla on myös lähetystö Pohjois-Koreassa, samoin Romanialla, Bulgarialla ja muilla, ja on tärkeää olla tässä mukana, Timo Soini totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Tämä on todella vaarallista, niin kuin edustaja Heinäluoma sanoi. En halua pelotella, mutta tällä menolla tästä ei kyllä mitään hyvää tule, ulkoministeri jatkoi.

Sdp:n Eero Heinäluoma oli todennut, että hyvin harvinaislaatuisessa esityksessä USA ja Pohjois-Korea uhkailivat julkisesti toisiaan sodankäynnillä ja toisen valtion hävittämisellä.

– Molemmat maat ovat, toinen virallisesti ja toinen de facto, ydinasemaita. Tämä keskustelu on mennyt hyvin lyhyessä aikaa todella äärimmäisyyteen. Voidaan sanoa, että olemme ensimmäistä kertaa lähellä tilannetta, jossa julkisesti ydinasevaltiot ovat sodan partaalla, Eero Heinäluoma sanoi täysistunnolle.

Kokoomuksen Ilkka Kanervan kysymys ulkoministerille oli ollut, katsooko hän että ”olisi mahdollista mandatoida YK:n turvaneuvoston kautta rauhanvälitysprojekti Pohjois-Korean tilanteen laukaisemiseksi ilman arvovaltakiistoja”.

Timo Soini jatkoi asiasta vielä toisessa vastauksessaan.

– Suomi tekee kaiken sen yhteistyön, mikä on mahdollista kansainvälisillä foorumeilla. Kannustamme ydinasevaltioita etenemään ydinaseriisunnassa. Otamme huomioon myös taktisten ydinaseiden vastustamisen. Ydinsulkusopimus on keskeinen, monenkeskinen instrumentti ydinaseriisunnan edistämiseksi. Sillä on myös oma merkitys ydinenergian rauhanomaisen käytön suhteen, Soini sanoi.

– Ydinaseen kieltävän sopimuksen, niin sanotun Ban Treatyn, valmistelussa Suomi ei ole ollut mukana, koska sillä ei yhtäkään ydinasetta tästä maasta tällä hetkellä pois ole saatu ja me olemme omalta osaltaan ydinsulkusopimuksessa sitoutuneet yksiselitteisesti olemaan hankkimatta ydinaseita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)