Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Timo Heinonen: Harrastusrajoitusten vaikutukset huolestuttavat

Perustuslakivaliokunnan linja on pidettävä mielessä, kansanedustaja vaatii.

Harrastustoiminnan rajoitukset voivat olla kova isku etenkin ikäihmisten sosiaaliselle hyvinvoinnille, kirjoittaa kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) Hämeen Sanomien mielipidekirjoituksessaan. Vaikka koronaepidemian hillitsemisessä onnistuttiin keväällä hyvin, on tilanne Heinosen mukaan nyt synkistynyt.

– Katse tällaisenakin aikana on hyvä pitää mieluummin eteenpäin. Olimmekin pettyneitä, kun koronan näkökulmasta hiljaista kesää ei käytettykään tehokkaasti toiseen aaltoon valmistautumiseen. Näytti siltä, että keväisistä kokemuksista ei juurikaan oltu otettu opiksi ja siten koronan toinenkin aalto pääsi yllättämään.

Kokoomusedustaja arvostelee Sanna Marinin (sd.) hallituksen tiedottamista ”sekavaksi”. Tämä on koskenut Heinosen mukaan myös aikuisten ryhmäharrastustoimintaa koskevia ohjeistuksia. Kansanedustaja välttäisi etenkin lasten harrastusten sulkemista, mutta myös aikuisten harrastustoiminnan osalta toimenpiteitä on pohdittava tarkasti.

– Olen huolissani siitä, että jos kieltoja lähdetään tekemään kategorisesti esimerkiksi aikuisten ja ikäihmistenkin ryhmäliikuntaan niin vaikutukset voivat olla moninaisia. Ryhmäjumpat ja muut ovat tärkeitä monille myös sosiaalisuuden takia. Näissä pitääkin tehdä kaikki toimet toiminnan jatkamiseksi ennen viimesijaista toiminnan alasajoa.

– Turvavälein, maskein ja pleksein voidaan tehdä paljon ja myös ryhmäkokoja rajaamalla ja toimintaa jakamalla useampiin ryhmään, Heinonen kirjoittaa.

Harrastusten merkitys ihmisten hyvinvoinnille on suuri, Heinonen toteaa.

– Myös ryhmäliikunta, kuten tuolijumpat ja kuntosalitoiminta, ovat omiaan parantamaan varsinkin vanhemman väestön kansanterveyttä. Monelle nämä ryhmäliikunnat ovat arjen henkireikä. Ne parantavat fyysisen hyvinvoinnin lisäksi myös psyykkistä hyvinvointia. Ryhmäliikunta onkin monelle tärkeää juuri sen sosiaalisuuden vuoksi.

Ravintolarajoitusten osalta eduskunnan perustuslakivaliokunta on jo edellyttänyt alueellisia perusteluja. Rajoitukset on myös perusteltava ravintolatyypeittäin.

– Tämä perustuslakivaliokunnan linjaus on hyvä pitää mielessä myös harrastustoiminnan mahdollisia rajoituksia Aveissa ja kunnissa pohdittaessa, Heinonen kirjoittaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt