Terveydenhuolto on ajautunut Ruotsin monilla alueilla kriisiin koronaviruksen rajun leviämisen takia. LEHTIKUVA/AFP

Tehohoidon hätähuuto: Näin ei käynyt ensimmäisessä aallossa

Lundin sairaalan ylilääkäri toivoo ihmisten näkevän, kuinka sairaaksi nuoretkin koronapotilaat voivat tulla.

Ruotsissa Lundin yliopistollisen sairaalan tehohoidon tarve on koronavirustartuntojen vuoksi kasvanut joulukuussa niin rajusti, että toinen tehohoito-osastoista on nyt täynnä.

– Kasvu on ollut erittäin kovaa. Uusia potilaita on tullut päivittäin, sanoo teho-osaston ylilääkäri Wilhelm Wallquist SVT:lle.

Sairaalassa on huomattu myös muutoksia potilaiden ikäjakaumassa. Siinä missä aiemmin syksyllä tehohoidon potilaat olivat nuorimmillaan 35-vuotiaita, nyt tehohoidossa hoidetaan jopa 20-vuotiaita.

– En usko, että väki ymmärtää, miten sairaaksi tästä voi tulla, vaikka olisikin nuori. Haluaisin, että ihmiset tulisivat ja näkisivät. Vaikka ei itse tulisikaan näin sairaaksi, voi tartuttamalla riskeerata muiden elämän, Wallquist sanoo.

Sairaalassa työskentelevä erikoistuva lääkäri Daris Furmo kirjoittaa Twitterissä, että yhtä nuoria potilaita ei jouduttu Lundin sairaalan tehohoidossa hoitamaan kevään ensimmäisen aallon aikana.

− Nuorimmat tehohoitoa saavat ovat parikymppisiä, tätä ei tapahtunut ensimmäisen aallon aikana.

Furmo huomauttaa kaupungin olevansa sama, jossa ministeri kävi jouluostoksilla. Ruotsin oikeusministeri Morgan Johansson (sd.) nähtiin lundilaisessa Nova-ostoskeskuksessa tapaninpäivänä, mikä nostatti maassa ison kohun. Myös pääministeri Stefan Löfvenin on uutisoitu käyneen jouluostoksilla koronavirusohjeistusten vastaisesti.

Ruotsin terveysviranomaiset ovat kehottaneet kansalaisia välttämään ostoskeskuksia koronaviruksen leviämisen riskin vuoksi. Ruotsin hallitus on moneen kertaan vedonnut kansalaisia ottamaan vastuuta siitä, että maassa elettäisiin koronavirusohjeistusten mukaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt