BMW kehitti kuskittoman moottoripyörän testikäyttöön. /Youtube

Tämä on kuskiton moottoripyörä − mutta mitä sillä tekee?

BMW:n tarkoitus ei ole tuoda teille ilman kuljettajaa kulkevia moottoripyöriä.

Saksalainen ajoneuvovalmistaja BMW on kehittänyt ja rakentanut moottoripyörän, joka ajaa itse itseään. Kehitetty moottoripyörä käynnistyy, kiihdyttää, ohjaa ja jarruttaa ilman kuljettajaa. Asiasta uutisoi tässä NBC News.

BMW:n ideana ei ole täyttää teitä kuskittomilla moottoripyörillä. Sen sijaan yhtiö kehitti automaattiohjautuvan moottoripyörän testialustaksi teknologioille, jotka voivat kehittää perinteisten moottoripyörien turvallisuutta ja hallittavuutta.

− Haluamme opettaa moottoripyörän ajamaan polkupyörällä, sanoo BMW:n kuskittoman moottoripyörän projektin johtaja Stefan Hans NBC:lle.

Moottoripyörä pohjautuu BMW:n R 1200 GS -malliin. Automatiikan mahdollistava tietokone ja muu elektroniikka on sijoitettu pyörän takaosaan. Moottoripyörä vastaanottaa käskyjä testi-insinööreiltä radioantennin avulla ja lähettää samaa kautta reaaliaikaista dataa moottoripyörän ja automatiikan toiminnasta.

Joissakin moderneissa moottoripyörissä on jo käytössä ABS-jarrut ja ajonvakausjärjestelmä, jotka ovat yleisiä autoissa.

− Näiden systeemien kanssa kuljettajan on kuitenkin reagoitava ensin. Minun näkemykseni on, että tulevaisuuden systeemien pitäisi pystyä olemaan muutaman sekunnin edellä ja varoittaa tai puuttua tilanteeseen, ennen kuin se kehkeytyy vaaralliseksi, Hans sanoo.

Moottoripyöriin erikoistunut toimittaja Zack Courts ei ole vakuuttunut, että moottoripyöräilijät kaipaavat Hansin kuvaamia teknologioita.

− Uskon, että on paljon kuskeja, jotka tulevat vihaamaan sitä, jos pyörä yrittää ennakoida jotakin, hän sanoo NBC:lle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt