Ihminen on keskeisessä roolissa parturi-kampaajan työssä. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

TalSa: Näitä aloilta työt eivät katoa, nämä vaarassa

Koneet tulevat korvaamaan ihmisen rutiinityössä.

Taloussanomat on tehnyt asiantuntijahaastatteluiden perusteella koonnin siitä, mitkä työt ja ammatit ovat edelleen olemassa 20 vuoden päästä ja mitkä puolestaan voivat kadota.

Varmoina työpaikkoina pidetään kaikkia sosiaali- ja terveysalan töitä, mutta myös rakentamista ja parturi-kampaajan töitä. Vaikka esimerkiksi rakentaminen on Tampereen yliopiston kansantaloustieteen professorin Jari Vainiomäen mukaan niin sanottua ”rutiininomaista työtä”, tarvitaan siinä jatkossakin käsityötä. Hän ei näe todennäköisenä myöskään skenaariota, jossa robotit leikkaavat asiakkaiden hiuksia.

Suhteellisen varmoina työpaikkoina Vainiomäki pitää myös johtamistöitä. Hyvin pärjäävät myös terveys-, kauneus- ja hyvinvointialan työt kuten kuntosaliyrittäjyys ja ravintola-alan työt.

Myös viihdealan työ voi mahdollisesti kasvaa.

– Kaikenlainen viihde – oli se sitten televisio, sosiaalinen media tai elokuva – näyttää lisääntyvän,  Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (ETLA) tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij sanoo TalSalle.

Yllättävä ala on myös logistiikka.

– Nyt kun ihmiset tottuvat (koronakriisissä) siihen, että tuotteet on mahdollista tilata lähikauppaan tai suoraan kotiovelle, se jää helposti päälle, Maczulskij jatkaa.

Sellaisten töiden ennustetaan olevan vaarassa, jotka voidaan helposti korjata koneilla. Näitä voivat olla muun muassa palkanlaskenta, erilaiset kokoonpano- ja lajittelutyöt sekä jotkin asiakaspalvelutehtävät.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt