Yksityisen terveysyhtiö Mehiläisen express-testiasema Hernesaaressa Helsingissä 12. elokuuta. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Talsa: Kaikilla yrityksillä ei ole varaa koronatesteihin

Työntekijöitä voidaan ohjata työterveyden korkeiden maksujen vuoksi testeihin julkiselle puolelle.

Koronatestauksia pidetään yrityksissä tuotannon kannalta ajateltuna taloudellisesti kannattavina. Testauksen ongelmana on kuitenkin se, etteivät yritykset ole testien kustannusten suhteen samalla viivalla, Taloussanomat uutisoi. Kaikilla yrityksillä ei ole varaa kustantaa tai järjestää säännöllisiä koronatestejä työterveyshuollon puitteissa.

– Monelle hinta on kynnys, ja tämä asettaa yritykset eriarvoiseen asemaan. Kyse on tartuntavaarallisesta taudista, jonka hoitaminen osana työterveyshuoltoa ja työpaikan turvallisuutta olisi oleellista järjestää kaikille Suomen elinkeinoelämässä, Terveystalon laboratoriodiagnostiikan johtaja Eeva Nyberg-Oksanen toteaa.

Testien korkean hinnan vuoksi työnantajat voivat ohjata työntekijöitä testeihin ruuhkautuneelle julkiselle puolelle. Nyberg-Oksasen mukaan tilanne voi johtaa siihen, että testeihin ei siksi mennä ja töihin tullaan tartuttavana.

– Osa työnantajista on ajatellut, että julkinen puoli riittää, mutta nyt ruuhkien aikana he ovat olleet yhteydessä meihin ja haluavatkin ohjata henkilökuntaansa koronatesteihin.

Työterveyteen liittyvä enimmäiskorvaus työntekijää kohden on 423,60 euroa vuodessa. Koronatestin tekeminen Terveystalolla taas maksaa jonkin verran yli 200 euroa. Koronatesti kuuluu Kelan korvaamaan vapaaehtoisen sairaanhoidon määrään, joka on enintään 40 prosenttia yhteisestä korvausmäärästä. Näin ollen yhdessä testissä käyminen vie kelakorvaukset.

Työnantajien edustajat ja työmarkkinajärjestöt ovat miettineet, voisiko testin hinnasta korvata isomman osan. Testin voisi niiden mukaan korvata kokonaan tai esimerkiksi 75 prosenttia sen hinnasta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt