Verkkouutiset

Ennustus tälle vuodelle: Myönteisiä yllätyksiä ja Suomea odottaa kasvojen kohotus

Vientimme kasvu vauhdittuu tänä vuonna, kun euroalue elpyy ja hintakilpailukykymme paranee, arvioidaan OP-Pohjolan talousennusteessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Finanssikonserni OP-Pohjolan ekonomistit ennustavat Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,7 prosenttia. Edellinen ennuste viime elokuulta oli täsmälleen sama. Ensi vuoden kasvun uskotaan piristyvän edelleen 2,5 prosenttiin.

OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskasen mielestä maamme taloustilannetta ei elpymisestä huolimatta voi kuitenkaan tänä vuonna kuvailla hyväksi. Kyse on hänen mukaansa enemmän kasvojen kohotuksesta kuin kunnon muutoksesta.

– Odotukset ovat yleisesti kuitenkin niin matalalla, että pienikin elpyminen merkitsee myönteisiä yllätyksiä kuluvan vuoden aikana, Heiskanen arvioi OP-Pohjolan tiedotteessa.

Viennin kasvuun vauhtia

OP-Pohjolan kasvuennuste perustuu lähinnä uskoon viennin piristymisestä. Maailmantalous on heräämässä jälleen henkiin, ja Suomen kannalta ilahduttavaa on varsinkin euroalueen elpyminen.

OP-Pohjolan ekonomisten mielestä euroalueen elpyminen on kohtalaisen vakaalla pohjalla, vaikka se onkin vähäistä.

Suomen vienti kääntyi jo viime vuonna kasvuun, ja erityisesti vienti Eurooppaan alkoi elpyä. OP-Pohjola odottaa viennin kasvavan tänä vuonna runsaat neljä prosenttia, ja ensi vuonna vauhdin uskotaan kiihtyvän lisää.

Viennin kehitystä tukee OP-Pohjolan mukaan koheneva hintakilpailukyky. Suomen yksikkötyökustannusten ennustetaan laskevan prosentin verran tänä ja ensi vuonna.

OP-Pohjola kuitenkin muistuttaa hintakilpailukykymme muihin euromaihin nähden olevan silti edelleen yhdeksän prosenttia huonompi kuin ennen finanssikriisiä.

Kotimarkkinoilla edelleen vaisua

Suomen kotimarkkinoilla arvellaan kasvun jäävän tänä vuonna hyvin vähiin. Investoinnitkin alkavat kasvaa vasta ensi vuonna. Asuntomarkkinoiden tilanne alkaa kuitenkin kohentua jo tänä vuonna.

Inflaatioksi OP-Pohjola ennustaa tänä vuonna 1,3 prosenttia ja ensi vuonna 1,7 prosenttia. Työllisyyden ei uskota kasvavan, mutta työttömyysaste kohoaa tänä vuonna 8,2 prosenttiin. Ensi vuonna se tosin laskisi kahdeksaan prosenttiin.

Lue myös:

”Vajeiden kasvu on mahdollista pysäyttää”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)