Verkkouutiset

”Tiedot eivät pidä kaikilta osin paikkaansa” – Finnfund vastaa väitteisiin verovälttelystä

Valtion kehitysyhteistyövaroja sijoittava Finnfund kertoo, että kansalaisjärjestö Finnwatchin esittämät tiedot ja päätelmät verojenvälttelystä eivät kyseisen rahaston mukaan pidä kaikilta osin paikkaansa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Finnwatch julkaisi tiistaina raportin, jossa väitetään Dasos Capital Oy:n metsärahaston Timberlan I:n harjoittaneen verovälttelyä kehitysyhteistyörahoilla.

Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartialan mukaan järjestön läpikäymät tilinpäätöstiedot ja Luxemburgin valtiolle toimitetut salaiset asiakirjat osoittavat, että verojärjestelyjen tarkoituksena on välttää veroja niin Suomessa kuin kehitysyhteistyön kohdemaassa Malesiassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Suomesta Malesiaan tehtävä sijoitus kulkee usean luxemburgilaisen yrityksen läpi. Järjestelyt ovat paikoin niin aggressiivisia, että osassa niistä voidaan epäillä olevan kyse laittomasta veronkierrosta, Vartiala arvioi järjestön tiedotteessa.

Finnfund vastasi syytöksiin nopeasti tiistaina. Se kertoo tiedotteessaan, että Dasosilta saadun tiedon mukaan ”Finnwatchin artikkeliluonnoksen tiedot ja päätelmät eivät kaikilta osin pidä paikkaansa”.

Asiaa käydään Finnfundin mukaan myös läpi ulkopuolisen asiantuntijan kanssa.

Finnfund kertoo tehneensä vuonna 2010 viiden miljoonan euron sijoituspäätöksen suomalaistaustaiseen Timberlan I -rahastoon, jonka tavoitteena oli sijoittaa kestävään metsätalouteen.

Ennen sijoituspäätöstä Finnfund kertoo asettaneensa ehdon, että sen rahastoon maksama summa pitää olla investointiperiodin päättyessä vähintään kolminkertaisesti sijoitettuna kehitysmaihin. Finnfundin mukaan tavoite toteutui ja rahasto sijoitti Malesiaan yli kolminkertaisesti Finnfundin rahastoon sijoittaman summan.

Finnfund kertoo pyrkivänsä aina välttämään rahastoja, joissa voi olettaa tähdättävän veronkiertoon. Rahastoilta vaaditaan perusteelliset tiedot niiden sijoituskohteista sekä raportointia muun muassa niiden maksamista veroista.

Ulkoministeriö on Finnfundin mukaan ohjeistanut sitä sijoittamaan vain sellaisiin maihin rekisteröityihin rahastoihin, jotka noudattavat verojärjestelmien avoimuutta edistävän OECD:n Global Forumin asteittain tiukkenevia vaatimuksia.

Finnwatchin mukaan kuitenkin puutteet Finnfundin toiminnan avoimuudessa vaikeuttavat ongelmien julkituomista.

– Finnfund ei avaa sijoitussalkkujensa sisältöä tai yksittäisiin rahastoihin sijoitettuja summia. Suurin osa Finnfundin rahastosijoituksista tehdään veroparatiisien kautta eikä yrityksellä ole uskottavia verovastuullisuutta koskevia linjauksia, Vartiala toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)