X
SULJE MAINOS
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Talentia: Sosiaalihuollossa tikittää aikapommi

Tarve sosiaalipalveluille on kasvanut koronan aikana.

Sosiaalihuollon palveluille on varattava riittävästi rahaa valtion ensi vuoden budjettiin. Muuten palveluvelka kasvaa entisestään, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.

– Meillä on käsissämme tikittävä aikapommi, jos jätämme ihmiset kylmästi oman onnensa nojaan. Päättäjien pitää turvata sosiaalipalvelujen kantokyky, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan on syntynyt palveluvajetta, joka on johtanut ongelmien kasautumiseen ja vaikeutumiseen. Palvelujärjestelmä ei pysty vastaamaan ihmisten ongelmiin, kertoo tuorein Sosiaalibarometri. Apua tarvitsevat jäävät ilman apua. Lisäksi osa palveluvelasta ilmenee vasta ajan saatossa.

Talentin mukaan sosiaalihuollon palveluvelkaa voidaan purkaa vain, jos kunnat ja hyvinvointialueet saavat sitä varten tarpeeksi rahaa. Lisäksi alan työntekijöistä on alettava pitää parempaa huolta.

– Sosiaalialan ammattilaiset, kuten sosionomit, sosiaalityöntekijät, geronomit, ovat kantaneet isoa työtaakkaa jo ennen koronaa. Jaksamista koettelevat lisäksi muun muassa henkinen kuormitus, aikapaine ja työkavereiden vaihtuvuus. Nämä ovat vakavia uhkia sosiaalipalvelujen toteutumiselle, Karsio sanoo.

Tilanteen parantamiseen löytyy keinoja, jotka on vain otettava käyttöön. Talentian mukaan sosiaalialan korkeakoulutetut ammattilaiset toivovat työstään kunnon palkkaa, kohtuullista työmäärää, koulutusmahdollisuuksia, kunnollisia työoloja ja hyvää johtamista.

– Kun työpaikka laittaa nämä asiat kuntoon, niin työntekijöitä kyllä löytyy ja he myös sitoutuvat työpaikkaan. Siitä hyötyvät asiakkaatkin. On taloudellisesti järkevää pitää huolta työntekijöistä, sillä hyvinvoivat työntekijät vaihtavat harvemmin työpaikkaa kuin tyytymättömät, Karsio muistuttaa.

Työntekijöiden vaihtuvuus tulee tutkimusten mukaan kalliiksi. Esimerkiksi yhden sosiaalityöntekijän vaihtuminen voi maksaa jopa 75 000 euroa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt