X
SULJE MAINOS
Markovilla kuvattuna elokuussa 1941. Otso Pietinen SA-kuva

Täällä koulutettiin yli puolet talvisodan komentajista

Viipurin Markovilla oli sotien välisenä aikana puolustuslaitoksen suuri sotilasoppilaitos ja koulutuskeskus.

Vapaussoturi-lehti on tehnyt katsauksen suurta roolia Suomen asevoimille merkinneen Viipurin Markovillan historiaan.

Itsenäistymisen jälkeen perustettiin kadettikoulu ja sotakorkeakoulu, mutta tarvittiin myös peruskoulutuslaitos aliupseereille ja jatkokoulutusta upseereille. Tätä varten perustettiin 1. syyskuuta 1927 Viipurin Markovillassa taistelukoulu. Rakennus oli alun perin ollut muun muassa kreikkalaiskatolinen pappisopetuslaitos.

Markovillassa oli jo 1918-1920 järjestetty upseerikokelaskursseja ja 1921 siellä oli aloittanut aliupseerikoulu. Se muutti nimensä 1925 Jalkaväen Kapitulanttikouluksi.

Markovillassa koulutettiin talvisotaan asti jalkaväenupseereita ja aliupseereita. Toiminta-ajatus oli eri aselajien yhteistoiminta ja taktiikan, aseiden ja varusteiden kokeilulaitos.

Kaikkiaan vuosina 1921-1939 rakennuksessa koulutettiin 2 400 Suomen puolustuslaitoksen kanta-aliupseeria. Harjoitusalueina toimivat sattumalta muun muassa jatkosodan taistelupaikaksi tulleet Talin-Ihantalan maastot Viipurin maalaiskunnassa.

– Tuolloin oli jo tiedostettu uhka rajan takaa siinä määrin, että Kannaksen alueella harjoiteltiin Leningradin ja Suomenlahden suunnasta tulevia uhkia varten. Taistelukoululla oli tässä tehtävänä aliupseeriston ja upseeriston kouluttaminen näissä maastoissa, Vapaussoturi toteaa.

Talvisodan pataljoonan komentajista 62 prosentia oli opiskellut Markovillassa.

Perinteitä jatkettiin sotien jälkeen Lappeenrannassa ensin Kanta-aliupseerikoulun, sitten Maanpuolustusopiston ja nykyisin Maasotakoulun nimellä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt